Asa Gray

Beroemde botanici

Een lijst met beroemde botanici denkt u? Jawel, en de meeste, op een of twee na zijn niet eens beroemd bij iedereen. Toch hebben ze stuk voor stuk een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de hedendaagse flora. En Linnaeus dan, hoor ik u denken. Hij was inderdaad een brilliant wetenschapper die met zijn theorieën de kennis over de wereldwijde flora (en de rest van het dierenrijk) op een groter voetstuk heeft geplaatst. Hij was een groot denker en kan als geen ander de kennis die hij had overbrengen aan anderen.

Maar botanische reizen maakte hij nauwelijks. En dan komen al die andere botanici in beeld. Botanici is een te beperkte titel. Wetenschappers waren het vaak. De meeste hadden een studie gedaan, een medische studie of een studie natuurwetenschappen of iets dergelijks. Dit was gewoon in die tijd. Het specialisme botanici kwam later pas. Zij hebben de wereldzeeeën afgezeild naar andere continenten en daar plantenmateriaal verzameld

Linnaeus heeft dit materiaal lang niet allemaal gezien. Wel had hij intensief correspondentie met veel van deze botanici. Zo kwam zijn verzamelde werk Species Plantarum tot stand. Maar andere botanici publiceerde ook en hanteerde vaak ook het indelingssysteem en de nomenclatuur die Linnaeus had bedacht.

Andere botanici staan in de lijst omdat ze in een tijd leefde toen niet elke plant werd beschreven een boek publiceerde waarin wel een logische volgorde zat met beschreven planten. Of het gepubliceerde boek was zo baanbrekend dat tientallen jaren na het uitkomen ervan er nog steeds uit werd geciteerd.

Asa Gray

Asa Gray (18 november 1810 – 30 januari 1888) wordt beschouwd als de belangrijkste Amerikaanse botanicus van de 19e eeuw . Zijn Darwiniana werd beschouwd als een belangrijke verklaring voor het feit dat religie en wetenschap elkaar niet noodzakelijkerwijs uitsluiten. Gray was ervan overtuigd dat er een genetische band moest bestaan ​​tussen alle leden van een soort. Hij was ook sterk gekant tegen de ideeën van hybridisatie binnen één generatie en tegen speciale creatie in de zin dat evolutie daardoor niet mogelijk is. Hij was een groot voorstander van Darwin, hoewel Grays theïstische evolutie werd geleid door een Schepper.

Als hoogleraar plantkunde aan de Harvard Universiteit gedurende tientallen jaren, bezocht en correspondeerde Gray regelmatig met veel van de leidende natuurwetenschappers van die tijd, waaronder Charles Darwin , die grote achting voor hem koesterde. Gray maakte verschillende reizen naar Europa om samen te werken met vooraanstaande Europese wetenschappers uit die tijd, evenals reizen naar het zuiden en westen van de Verenigde Staten. Hij bouwde ook een uitgebreid netwerk van specimenverzamelaars op.

Als productief schrijver speelde hij een belangrijke rol bij het verenigen van de taxonomische kennis van de planten van Noord-Amerika . Van Gray's vele werken over plantkunde was de meest populaire zijn Manual of the Botany of the Northern United States, van New England tot Wisconsin en South tot Ohio en Pennsylvania Inclusive , tegenwoordig eenvoudigweg bekend als Gray's Manual . Gray was de enige auteur van de eerste vijf edities van het boek en co-auteur van de zesde, met botanische illustraties van Isaac Sprague . Er zijn nog meer edities gepubliceerd, en het blijft een standaard in dit veld. Gray werkte ook uitgebreid aan een fenomeen dat nu de "Asa Gray-disjunctie" wordt genoemd , namelijk de verrassende morfologische overeenkomsten tussen veel Oost-Aziatische en Oost-Noord-Amerikaanse planten. Verschillende structuren, geografische kenmerken en planten zijn naar Gray vernoemd.

In 1848 werd Gray verkozen tot lid van de American Philosophical Society.

Biografie

Gray werd geboren in Sauquoit, New York , op 18 november 1810, als zoon van Moses Gray (geb. 26 februari 1786), toen een leerlooier , en Roxanna Howard Gray (geb. 15 maart 1789). Gray werd geboren achter in de leerlooierij van zijn vader en was de oudste van hun acht kinderen. Gray's overgrootvader van vaderskant was in 1718 vanuit Noord-Ierland in Boston aangekomen; Gray's Schots-Ierse presbyteriaanse voorouders waren na de opstand van Shays vanuit Massachusetts en Vermont naar New York verhuisd . Zijn ouders trouwden op 30 juli 1809. Leerlooierijen hadden veel hout nodig om te verbranden, en de houtvoorraad in het gebied was gekrompen, dus gebruikte Gray's vader zijn winst om boerderijen in het gebied te kopen, en verkocht rond 1823 de leerlooierij en werd boer.

Gray was zelfs in zijn jeugd een fervent lezer. Hij voltooide de Clinton Grammar School van ongeveer 1823 tot 1825 en las in die jaren veel boeken uit de nabijgelegen bibliotheek van Hamilton College. In 1825 schreef hij zich in aan de Fairfield Academy en stapte in de herfst van 1826 over naar het Fairfield Medical College, ook wel bekend als het Medical College of the Western District of Fairfield. Het was gedurende deze tijd dat Gray botanische exemplaren begon te monteren. Tijdens een reis naar New York City probeerde hij John Torrey (hij was een Amerikaanse botanicus , scheikundige en arts ) te ontmoeten om hulp te krijgen bij het identificeren van exemplaren, maar Torrey was niet thuis, dus liet Gray de exemplaren bij Torrey's huis achter. Torrey was zo onder de indruk van Gray's exemplaren dat hij een correspondentie met hem begon. Gray studeerde af en werd arts in februari 1831, ook al was hij nog geen 21 jaar oud, wat destijds een vereiste was. Hoewel Gray een medisch kantoor opende in Bridgewater, New York , waar hij stage had gelopen bij dokter John Foote Trowbridge terwijl hij op de medische school zat, heeft hij nooit echt geoefend geneeskunde, omdat hij meer van plantkunde hield. Het was rond deze tijd dat hij begon met verkenningen in New York en New Jersey . In de herfst van 1831 had hij zijn medische praktijk vrijwel opgegeven om meer tijd aan de plantkunde te besteden.

In 1832 werd hij aangenomen om scheikunde, mineralogie en plantkunde te onderwijzen aan Bartlett's High School in Utica, New York , en aan de Fairfield Medical School, ter vervanging van instructeurs die halverwege de termijn waren overleden. Gray stemde ermee in om een ​​jaar les te geven, met een pauze van augustus tot december 1832, en moest zijn plannen voor een expeditie naar Mexico annuleren , die destijds omvatte wat nu het zuidwesten van de Verenigde Staten is. Gray ontmoette Torrey voor het eerst persoonlijk in september 1832, en ze gingen op expeditie naar New Jersey. Na het voltooien van zijn onderwijstaak in Utica op 1 augustus 1833, werd Gray assistent van Torrey aan het College of Physicians and Surgeons in New York City. Tegen die tijd correspondeerde en handelde Gray met botanici, niet alleen in Amerika, maar ook in Azië, Europa en de eilanden in de Stille Oceaan. Gray bekleedde in 1834 een tijdelijke onderwijspositie aan Hamilton College . Vanwege financieringstekorten werd Gray in 1835 gedwongen zijn baan als Torrey's assistent op te geven en in februari of maart 1836 werd hij curator en bibliothecaris aan het Lyceum of Natural History in New York, nu de New York Academy of Sciences genoemd . Hij had een appartement in hun nieuwe gebouw in Manhattan. Torrey's poging om Gray een baan te geven aan de Princeton Universiteit was niet succesvol, net als andere pogingen om voor hem een ​​baan in de wetenschap te vinden. Ondanks dat Gray niet langer zijn assistent was, werden Torrey en Gray vrienden en collega's voor het leven. Torrey's vrouw, Eliza Torrey, had een diepgaande invloed op Gray in zijn manieren, smaak, gewoonten en religieuze leven.

In oktober 1836 werd Gray geselecteerd als een van de botanici van de United States Exploring Expedition (1838-1842), ook bekend als de "Wilkes Expedition", die drie jaar zou duren. Gray begon goed betaald te worden voor zijn werk bij het voorbereiden en plannen van deze expeditie, zelfs tot het punt waarop hij voorraden op een schip in de haven van New York laadde. De expeditie was echter beladen met politiek, gekibbel, onrust, inefficiëntie en vertragingen. Verwijzend naar de minister van Marine , Mahlon Dickerson , schreef Gray over "afschuwelijk management en domheid". Desondanks nam Gray in april 1837 ontslag bij het Lyceum om zijn tijd aan de voorbereidingen te wijden. In 1838 was de expeditie in grote onrust. De nieuwe staat Michigan begon zijn universiteit en Gray vroeg begin 1838 een hoogleraarschap aan. Hij nam op 10 juli 1838 ontslag bij de Wilkes-expeditie. In 1848 werd Gray ingehuurd om aan de botanische exemplaren te werken en publiceerde hij de eerste deel van het rapport over plantkunde uit 1854, maar Wilkes kon de financiering voor het tweede deel niet veiligstellen.

Op 17 juli 1838 werd Gray de allereerste permanent betaalde professor aan de nieuw opgerichte Universiteit van Michigan , hoewel hij in dat geval nooit les gaf. Zijn positie was ook de eerste die zich uitsluitend aan de plantkunde wijdde aan een onderwijsinstelling in Amerika. Gray, benoemd tot hoogleraar Botanie en Zoölogie, werd door de regenten van de universiteit naar Europa gestuurd met het doel een geschikte reeks boeken aan te schaffen om de bibliotheek van de universiteit te vormen, en apparatuur zoals microscopen om te helpen onderzoek. Botanicus Charles F. Jenkins stelt dat het voornaamste doel van deze reis was om de Amerikaanse flora in de Europese herbaria te onderzoeken. Gray vertrok op 9 november 1838 met het pakketschip Philadelphia en voer negen dagen voor zijn 28e verjaardag door The Narrows vanuit de haven van New York. Gray en de regenten waren beiden betrokken bij de bevoorrading van de universiteitsbibliotheek. In 1839 kochten de regenten een compleet exemplaar van Audubons The Birds of America voor het toen buitengewone bedrag van $ 970. Gray's eerste stop was in Glasgow , waar hij William Hooker bezocht, die vele botanici, waaronder Gray , hielp en financieel steunde. Op 16 januari 1839 arriveerde hij in Londen en bleef tot 14 maart. Daarna bracht hij tijd door in Parijs , waar hij samenwerkte met Joseph Decaisne in de Jardin des Plantes . Medio april 1839 verliet hij Parijs naar Italië via Zuid-Frankrijk en bezocht vervolgens Genua , Rome , Florence , Venetië , Bologna , Padua en Triëst . Na Italië ging Gray naar Wenen , Oostenrijk. Terwijl hij in Wenen was, bracht hij twaalf dagen door met het bestuderen van specimencollecties en tuinen met Stephan Endlicher , die hem ook kennis liet maken met andere lokale botanici. In 1840 werd Endlicher directeur van de Botanische Tuin van de Universiteit van Wenen . Gray vertrok uit Oostenrijk en ging naar München , Zürich en Genève , waar hij de prominente botanicus Augustin Pyramus de Candolle ontmoette , die stierf in 1841. Gray zette de uitgebreide samenwerking voort met de Candolle's zoon Alphonse Pyramus de Candolle. . Gray keerde terug naar Duitsland, naar Freiburg , Tübingen , Dresden , Halle en vervolgens Berlijn , waar hij een maand verbleef. Terwijl hij in Berlijn was, bracht hij het grootste deel van zijn tijd door in Schöneberg , waar zich toen de Botanische Tuinen van de regio bevonden. Gray keerde vervolgens via Hamburg terug naar Londen . Gray gaf toe dat hij slechts een deel van de boekeninkoop had beheerd en dat hij de daadwerkelijke aankoop van boeken had gedelegeerd aan George Palmer Putnam , die toen in Londen woonde. Gray bracht een jaar door in Europa, vertrok vanuit Portsmouth, Engeland , naar Amerika aan boord van het zeilschip Toronto op 1 oktober 1839 en kwam op 4 november terug in New York. Gray, samen met zijn agenten, uiteindelijk kocht ongeveer 3.700 boeken voor de bibliotheek van de Universiteit van Michigan. De regenten van de Universiteit van Michigan waren zo onder de indruk van Gray's werk in Europa, inclusief zijn uitgaven van ongeveer $ 1.500 van zijn eigen geld aan specimencollecties, dat ze hem nog een jaarsalaris toekenden dat hem dekte tot de 24e eeuw. zomer van 1841. De financiën aan de universiteit waren echter zo slecht dat ze hem in april 1840 vroegen af ​​te treden.

Zowel Gray als Torrey werden in december 1841 verkozen tot lid van de American Academy of Arts and Sciences. Gray keerde nooit meer terug om een ​​cursus te geven in Michigan. In 1833 schonk Dr. Joshua Fisher, een inwoner van Beverly, Massachusetts , en een alumnus van de Universiteit van Harvard , $20.000 aan Harvard om een ​​leerstoel in de natuurlijke historie te schenken. De universiteit liet de opbrengsten opstapelen totdat ze een volledig jaarsalaris voor een professor kon financieren. Vanwege dit en een paar problemen bij het vinden van een geschikte professor, werd deze leerstoel pas bezet toen hij op 26 maart 1842 formeel aan Gray werd aangeboden. Het aanbod bedroeg $ 1.000 per jaarsalaris, de onderwijstaken beperkten zich tot alleen de plantkunde en waren hoofdinspecteur van de afdeling Plantkunde. De botanische tuin van Harvard. Hoewel het salaris laag was, gaf de voor die tijd zeldzame lesbeperking hem voldoende tijd om onderzoek te doen en in de botanische tuin te werken. Na een briefwisseling aanvaardde Gray deze benoeming tot Fisher Professor of Natural History aan Harvard. De formele benoeming vond plaats op 30 april 1842. Gray arriveerde op 22 juli 1842 op Harvard en begon zijn taken in september. Hij hoefde in de herfst van 1842 geen les te geven, maar begon in het voorjaar van 1843 met de eerste lessen die hij in negen jaar had gegeven. In het begin van zijn jaren op Harvard moest Gray geld lenen van zijn vader. Al snel kon hij zijn vader terugbetalen en zijn gezin helpen door zijn inkomen aan te vullen door lezingen te geven buiten Harvard, onder meer aan het Lowell Institute. Gray werd beschouwd als een zwakke docent, maar vanwege zijn vakkennis stond hij hoog aangeschreven bij zijn collega's. Zijn vaardigheden waren beter geschikt voor het geven van geavanceerde dan voor introductielessen. Hij verwierf ook bekendheid door zijn leerboeken en illustraties van hoge kwaliteit. Gray verhuisde in de zomer van 1844 naar wat bekend werd als het Asa Gray House in de Botanische Tuin . Het was in 1810 gebouwd voor William Dandridge Peck en later bewoond door Thomas Nuttall . Toen de eisen van het lesgeven, verzamelen, verkopen van specimens, het verzorgen van het herbarium en het schrijven van boeken toenamen en hij zelf geen goede illustrator was, vond Gray het nodig om een ​​botanisch illustrator in te huren – Isaac Sprague , die een groot deel van de werken illustreerde. Gray's werk zal nog tientallen jaren duren.

In juni 1848 waren veel van de exemplaren van de Wilkes-expeditie beschadigd of verloren gegaan. Velen waren nog steeds niet geclassificeerd of gepubliceerd, omdat het wanbeheer en het geknoei waarmee de expeditie was geplaagd voordat deze ooit vertrok, voortduurden. Terwijl hij die maand met zijn nieuwe bruid op reis was naar Washington, DC, werd Gray ingehuurd om de botanische exemplaren vijf jaar lang te bestuderen. Dit omvatte een jaar in Europa, samen met zijn vrouw, waarbij hij gebruik maakte van de faciliteiten van de herbaria in Europa. De heer en mevrouw Gray vertrokken op 11 juni 1850 naar Engeland. Ze brachten de zomer door met reizen naar België , Zwitserland , Duitsland en Nederland . Gray ging vervolgens aan de slag met de plantbladen van de expeditie op het landgoed van botanicus George Bentham , die hij elf jaar eerder had ontmoet, en vervolgens bij William Henry Harvey in Ierland . Gray keerde terug naar Engeland en vestigde zich in een routine in de Royal Botanic Gardens, Kew. Het echtpaar was op 4 september 1851 terug in Amerika. Ondertussen was er een geschil ontstaan ​​tussen Wilkes en het team van Torrey en Gray over het formaat van de boeken die uit de expeditie voortkwamen. Gray huurde bijna zijn schoonvader in om het contract te verbreken. Dit geschil concentreerde zich grotendeels op het gebruik van Latijn en Engels. Wilkes wilde een letterlijke vertaling van Latijn naar Engels, terwijl Torrey en Gray een lossere vertaling wilden, omdat ze vonden dat technische Engelse termen even onbegrijpelijk waren voor het publiek. Een groot deel van het werk werd belemmerd of verbrand in branden.

In 1855 droegen Torrey en Gray een ‘Report on the Botany of the Expedition’ bij aan Deel II van de Reports of Explorations and Surveys om de meest praktische en economische route vast te stellen voor een spoorlijn van de rivier de Mississippi naar de Stille Oceaan (bekend als de Pacific Spoorwegonderzoeken ). Het rapport bevatte een catalogus van verzamelde planten, samen met tien zwart-witte platen ter illustratie.

Tijdens de nazomer van 1855 maakte Gray zijn derde reis naar Europa. Dit was een spoedreisje om zijn zieke zwager vanuit Parijs naar huis te brengen. Gray bracht slechts drie weken door in Londen en Parijs, en op de terugweg las hij de onlangs gepubliceerde Géographie botanique raisonnée van Alphonse de Candolle. Dit was een baanbrekend boek dat voor het eerst de grote hoeveelheid gegevens samenbracht die door de expedities van die tijd werden verzameld. De natuurwetenschappen waren zeer gespecialiseerd geworden, maar dit boek synthetiseerde ze om levende organismen in hun omgeving te verklaren en waarom planten werden verspreid zoals ze waren, allemaal op geologische schaal. Gray zag meteen dat dit de taxonomische plantkunde in beeld bracht.

Ondanks dat Gray voortdurend op zoek was naar verzamelaars en mensen die hem konden helpen met het Harvard-herbarium, maakte geen enkele afgestudeerde in de eerste vijftien jaar dat hij op Harvard zat een carrière in de plantkunde. Dit veranderde in 1858 met de komst van Daniel Cady Eaton , die in 1857 was afgestudeerd aan de Yale University en naar Harvard kwam om bij Gray te studeren. Eaton keerde later terug naar Yale om hoogleraar plantkunde te worden en toezicht te houden op het herbarium, net zoals Gray deed op Harvard. Daniel Eaton was de kleinzoon van Amos Eaton , wiens leerboeken Gray tijdens zijn studententijd had bestudeerd. Eaton beïnvloedde de lesstijl van Gray, en beide vereisten praktisch werk van hun studenten. Gray behield de Fisher-post tot 1873 terwijl hij in het Asa Gray House woonde.

In 1859 werd Gray verkozen tot buitenlands lid van de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen. De Nationale Academie van Wetenschappen werd op 3 maart 1863 door het Congres opgericht en hij was een van de oorspronkelijke 50 leden. In 1864 schonk Gray 200.000 plantenspecimens en 2.200 boeken aan Harvard, op voorwaarde dat het herbarium en de tuin zouden worden aangelegd. Hierdoor ontstond in feite de plantkundeafdeling van Harvard, en het Grijze Herbarium werd naar hem vernoemd. Hij was voorzitter van de American Association for the Advancement of Science in 1872 en van de American Academy of Arts and Sciences (1863-1873). Gray was ook regent bij het Smithsonian Institution in 1874-1888 en een buitenlands lid van de Royal Society of London in 1873 .

Gray ontmoette de arts en botanicus George Engelmann in het begin van de jaren 1840, en ze bleven vrienden en collega's tot Engelmann in 1884 stierf. Torrey was een vroege Amerikaanse voorstander van het 'natuurlijke classificatiesysteem', dat afhankelijk is van geografie en de gehele structuur van een plant, en als zijn assistent was Gray ook een voorstander van dit systeem. Dit staat in contrast met de kunstmatige classificatie van Linnaeus , die was ontworpen voor gebruiksgemak en gericht was op gemakkelijk waarneembare aspecten van een plant, met name de verschillen in de bloemen. Amos Eaton was ook een voorstander van het kunstmatige systeem. Gray was zo onder de indruk van Wilhelm Nikolaus Suksdorf , een grotendeels autodidactische immigrant uit Duitsland die gespecialiseerd was in de flora van de Pacific Northwest , dat hij Suksdorf naar Harvard liet komen om zijn assistent te worden en het geslacht Suksdorfia naar hem vernoemde.

Gray was een vooraanstaande tegenstander van de Scientific Lazzaroni , een groep voornamelijk natuurwetenschappers die wilden dat de Amerikaanse academische wereld de autocratische academische structuren van Europese universiteiten zou nabootsen. Een groot percentage van de oorspronkelijke 50 leden van de Nationale Academie van Wetenschappen waren Lazzaroni-leden. De American Academy of Arts and Sciences was tegen de National Academy en koos gezamenlijk Gray en zijn vriend, collega en mede- Charles Darwin- aanhanger William Barton Rogers tot lid van de National Academy. Rogers richtte het Massachusetts Institute of Technology op. Dit is een van de gebieden waarop Gray en zijn vriend en collega, Louis Agassiz , het oneens waren; Agassiz was lid van de Lazzaroni-groep. Agassiz was in 1846 komen doceren aan het Lowell Instituut en werd in 1847 aangenomen door Harvard. Gray raakte bevriend met hem zoals hij bevriend was geraakt tijdens zijn reis naar Europa.

Gray verafschuwde de slavernij . Volgens hem heeft de wetenschap de eenheid van alle mensen bewezen, omdat alle menselijke rassen zich kunnen kruisen en vruchtbare nakomelingen kunnen voortbrengen, dwz dat alle leden van een soort genetisch met elkaar verbonden zijn. Hij was ook van mening dat het christendom de eenheid van de mens leerde. Hij was geen abolitionist , omdat hij vond dat het belangrijker was om de Unie te behouden, maar hij was ook van mening dat als het Zuiden zou volharden in het conflict, elke slaaf zou moeten worden vrijgelaten, indien nodig met gebruik van meer geweld. Hij wist echter niet zeker wat er met de bevrijde slaven moest gebeuren. Dit was een ander gebied waar Gray en Agassiz het niet eens waren; Agassiz was van mening dat elk ras een andere oorsprong had.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog was Gray een standvastig voorstander van het Noorden en de Republikeinse Partij . Omstreeks februari 1861 – twee maanden voordat de oorlog begon – verloor Gray een deel van zijn linkerduim, net boven de basis van de nagel, bij een ongeluk in de tuin. Ondanks dat hij nu 50 jaar oud was, betreurde hij het dat dit ongeval een einde maakte aan zijn "vechtdagen". Nadat de vijandelijkheden waren begonnen, sloot hij zich aan bij een compagnie die het Massachusetts State Arsenal in Cambridge bewaakte . Hij kocht ook oorlogsobligaties, was verrast dat meer mensen niet hetzelfde deden, en steunde een belasting van 5% om de oorlog te ondersteunen. Gray had er spijt van dat hij geen kinderen had omdat hij "geen zoon had om naar de oorlog te sturen". Gray beschouwde Abraham Lincoln als een tweede George Washington vanwege de manier waarop hij erin slaagde de Unie tijdens de oorlog te behouden. Hij voorspelde ook dat het lot van de slavernij afhing van de duur en de bitterheid van de oorlog, en hoe langer deze duurde, des te rampzaliger het zou zijn voor het Zuiden. Als gevolg daarvan was hij van mening dat als het Zuiden het vroeg in de oorlog had opgegeven, ze een kans zouden hebben gehad om de slavernij langer in stand te houden. Wat zijn botanische inspanningen betreft, verdeelde de oorlog zijn aanbod van informatie en exemplaren uit het Zuiden. Zelfs de zuidelijke botanici die het Noorden steunden, zoals Alvan Wentworth Chapman en Thomas Minott Peters , werden al snel gedwongen de communicatie met Gray te staken. Het was tijdens de oorlog dat Gray er voor het eerst aan begon te denken om met pensioen te gaan als hoogleraar, zodat hij zich kon concentreren op het voltooien van Flora of North America.

Harvard wist in de jaren na de oorlog substantiële nieuwe financiering voor zijn botanische programma's veilig te stellen, maar Gray ondervond grote problemen bij het vinden van een geschikte vervanger voor zijn hoogleraarstaken. Het Amerikaanse universitaire systeem was er niet in geslaagd vervangers voor zijn professoren op te leiden. Alleen Harvard en Yale hadden een plantkundeopleiding gevolgd, en in de oorlogs- en vooroorlogse jaren waren er weinig botaniestudenten geweest. Na de oorlog was er echter een stijging van het aantal botaniestudenten. Gray verzorgde Horace Mann Jr. als zijn vervanger, maar hij stierf in november 1868 op 24-jarige leeftijd aan tuberculose .

Gray en zijn vrouw werden moe van zijn werkdruk en vertrokken in september 1868 voor een reis naar Groot-Brittannië, Egypte (voor drie maanden) en Zwitserland. Het was tijdens de winter doorgebracht in Egypte dat Gray voor het eerst zijn witte baard liet groeien. Ze keerden terug in de herfst van 1869. Begin 1872 probeerde Gray zijn hoogleraarschap en tuintaken neer te leggen, nog steeds zonder vervanging voor zichzelf . Hij stelde voor om alleen het herbarium te verzorgen en boeken te schrijven in ruil voor de huur van het huis waarin hij en zijn vrouw woonden op het universiteitsterrein. Vanwege de manier waarop met de financiën van de financieringsbronnen werd omgegaan en het ontbreken van een vervanger kon Gray op dat moment geen ontslag nemen.

Eind 1872 werd Charles Sprague Sargent benoemd tot directeur van de Botanische Tuin, het nieuw gebouwde Arnold Arboretum en nieuwe plantkunde gerelateerde gebouwen. Dit maakte veel van Gray's tijd vrij. Ook kwamen Ignatius Sargent , de vader van Charles, en Horatio Hollis Hunnewell eind 1872 beiden overeen om elk $ 500 per jaar te doneren om Gray te steunen, zodat hij "onverdeelde aandacht" kon besteden aan het voltooien van Flora of North America . Hierdoor kon Gray uiteindelijk zijn hoogleraarschap neerleggen en al zijn tijd aan onderzoek en schrijven besteden.

Harvard had zoveel moeite met het vinden van een vervanger voor Gray dat ze overwogen een Europeaan aan te nemen, maar eind 1872 vonden ze een Amerikaan en huurden George Lincoln Goodale in. Goodale had een medische graad van Harvard en een gedegen kennis van de plantkunde. Eind juni 1873 had Goodale genoeg ervaring dat Gray opgewonden was om te verkondigen dat hij zijn laatste les had gegeven. William Gilson Farlow had ook een medische graad van Harvard en had botanie gestudeerd. Hij werd Gray's assistent in 1870 na het behalen van zijn medische graad en studeerde daarna een paar jaar in Europa. Hij keerde in 1874 terug naar Harvard en werd hoogleraar plantkunde. Sereno Watson begon Gray in 1872 te helpen met taxonomie en werd de herbariumconservator. De reorganisatie van de botanie op Harvard in het begin van de jaren zeventig van de negentiende eeuw was een belangrijke prestatie van Gray.

Gray werkte uitgebreid aan een fenomeen dat nu de "Asa Gray-disjunctie" wordt genoemd, namelijk de verrassende morfologische overeenkomsten tussen veel Oost-Aziatische en Oost-Noord-Amerikaanse planten. Gray was zelfs van mening dat de flora van oostelijk Noord-Amerika meer op de flora van Japan lijkt dan op de flora van westelijk Noord-Amerika, maar recentere studies hebben aangetoond dat dit niet het geval is. Hoewel Gray niet de eerste botanicus was die dit opmerkte (het werd voor het eerst opgemerkt in het begin van de 18e eeuw ), bracht hij vanaf het begin van de jaren veertig van de negentiende eeuw wetenschappelijke aandacht voor de kwestie. Hij was de eerste wetenschapper ter wereld die over de vereiste kennis beschikte om dit te doen, aangezien hij een grondige kennis had van het noordoosten en zuidoosten van de Verenigde Staten en van Oost-Azië – dankzij de verschillende contacten die hij daar had. Het fenomeen omvat ongeveer 65 geslachten en is niet beperkt tot planten, maar omvat ook schimmels , spinachtigen , duizendpoten , insecten en zoetwatervissen . Men geloofde dat elk paar soorten internationale zustersoorten zou kunnen zijn , maar het is nu bekend dat dit over het algemeen niet het geval is; de betrokken soorten zijn minder nauw verwant aan elkaar. Tegenwoordig suggereren botanici drie mogelijke oorzaken voor de waargenomen morfologische gelijkenis, die zich waarschijnlijk op verschillende tijdstippen en via verschillende routes hebben ontwikkeld; de soortenparen zijn: (1) de producten van vergelijkbare omgevingsomstandigheden op afzonderlijke locaties, (2) overblijfselen van soorten die vroeger wijdverspreid waren maar later gediversifieerd, (3) niet zo morfologisch vergelijkbaar als eerder werd aangenomen. Gray's werk op dit gebied gaf aanzienlijke steun aan Darwins evolutietheorie en is een van de kenmerken van Gray's carrière. In 1880 werd David P. Penhallow door Gray aanvaard als onderzoeksassistent. Penhallow hielp bij Gray's werk met betrekking tot de distributie van planten op het noordelijk halfrond, en in 1882 beval Gray Penhallow aan als docent aan Sir John Dawson van de McGill Universiteit in Montreal, Quebec , Canada.

Ondanks dat hij niet langer de last van zijn hoogleraarschap en tuintaken had, verhinderde de last om zichzelf als de pijler van de Amerikaanse plantkunde te handhaven tegen het einde van de jaren 1870 Gray van de vooruitgang die hij verlangde met Synoptical Flora of North America , het vervolg op Flora of North. Amerika . Deze last bestond uit het feit dat andere wetenschappers vaak alleen Gray's woord over botanische kwesties aanvaardden, en dat het aantal binnenkomende exemplaren dat moest worden geïdentificeerd enorm toenam: er moesten nummers aan worden toegewezen, er moest met verzamelaars worden gecorrespondeerd en er moesten voorbereidende papieren worden opgesteld. gepubliceerd worden. Aan het begin van de jaren tachtig van de negentiende eeuw was Gray's huis het centrum van alles wat met plantkunde in Amerika te maken had. Elke aspirant-botanicus kwam naar hem toe, al was het maar om door zijn raam naar hem te kijken.

Nadat hij zijn niet-onderzoekstaken had overgedragen aan Sargent, Goodale, Farlow en Watson, concentreerde Gray zich meer op onderzoek en schrijven, vooral op de plantentaxonomie , en gaf hij lezingen in het hele land, waarbij hij grotendeels de darwinistische ideeën promootte. Veel van zijn lezingen gedurende deze tijd werden gegeven aan de Yale Divinity School . Liberty Hyde Bailey werkte tussen 1883 en 1884 twee jaar als Gray's herbariumassistent.

In het voorjaar van 1887 maakten Gray en zijn vrouw hun laatste reis naar Europa, deze gedurende zes maanden van april tot oktober, voornamelijk om Hooker te zien.

Gray en Darwin

Gray en Joseph Dalton Hooker gingen in januari 1839 op bezoek bij Richard Owen in het Hunterian Museum in Londen. Gray ontmoette Charles Darwin die dag tijdens de lunch in Kew Gardens , blijkbaar geïntroduceerd door Hooker. Darwin vond een geestverwant in Gray, omdat ze allebei een empirische benadering van de wetenschap hadden, en hij schreef hem voor het eerst in april 1855. Tussen 1855 en 1881 wisselden ze ongeveer 300 brieven uit.  Darwin schreef vervolgens aan Gray met het verzoek om informatie over de verspreiding van verschillende soorten Amerikaanse bloemen, die Gray verstrekte en die nuttig was voor de ontwikkeling van Darwins theorie . Dit was het begin van een uitgebreide, levenslange correspondentie.

Gray, Darwin en Hooker werden vrienden en collega's voor het leven, en Gray en Hooker deden in 1877 namens Darwin onderzoek tijdens hun Rocky Mountain -expeditie. Nadat Hooker naar Engeland was teruggekeerd en verslag uitbracht aan Darwin over hun avontuur, schreef Darwin terug aan Gray: "Ik heb zojuist ... wonderen gehoord van je kracht en activiteit. Dat je als een kat een berg op rent!"

Vóór 1846 was Gray fel gekant tegen het idee van transmutatie van soorten , waarbij eenvoudigere vormen in de loop van de tijd natuurlijk complexer worden, ook via hybridisatie. Aan het begin van de jaren vijftig van de negentiende eeuw had Gray duidelijk zijn concept gedefinieerd dat de soort de basiseenheid van de taxonomie is. Dit was gedeeltelijk het resultaat van de reis van 1831-1836 waarin Darwin de differentiatie van soorten tussen de verschillende Galápagos-eilanden ontdekte . Lokale geografie kon afwijkingen veroorzaken, zoals op de Galápagos en Hawaï, die Gray niet diepgaand kon bestuderen zoals hij had gewild. Gray benadrukte dat er een genetische connectie moet bestaan ​​tussen alle leden van een soort, die hetzelfde voortbrengen. Dit concept was van cruciaal belang voor de theorieën van Darwin. Gray was ook sterk gekant tegen de ideeën van hybridisatie binnen één generatie en speciale creatie in de zin dat evolutie niet mogelijk was.

Toen Darwin het artikel van Alfred Russel Wallace ontving waarin de natuurlijke selectie werd beschreven, regelden Hooker en Charles Lyell een gezamenlijke lezing van de artikelen van Darwin en Wallace voor de Linnean Society op 1 juli 1858. Omdat Darwin niets had voorbereid, bevatte de lezing fragmenten uit zijn essay uit 1844 en uit een brief die hij in juli 1857 naar Asa Gray had gestuurd, waarin hij zijn theorie over de oorsprong van soorten uiteenzette. Tegen die tijd was Darwin begonnen met het schrijven van zijn boek On the Origin of Species. De correspondentie met Gray was dus een belangrijk bewijsstuk bij het vaststellen van Darwins intellectuele prioriteit met betrekking tot de evolutietheorie door natuurlijke selectie . Noch Darwin, noch Wallace woonden de bijeenkomst bij. De artikelen werden door de vereniging gepubliceerd als On the Tendency of Species to Form Varieties; en over het voortbestaan ​​van variëteiten en soorten door natuurlijke selectiemiddelen. In de zomer van 1859 was het voor Gray en anderen die met Darwin werkten duidelijk dat On the Origin of Species een baanbrekend boek zou worden.

Darwin publiceerde On the Origin of Species op 24 november 1859. De eerste druk bestond uit 1.250 exemplaren, waarvan sommige per schip naar Amerika werden gestuurd, waarvan er één voor Gray was. Grays exemplaar arriveerde vlak voor Kerstmis, en hij las het tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Omdat er destijds geen internationale auteursrechtwet bestond, probeerde Gray het boek te beschermen tegen publicatiepiraterij. Volgens de toenmalige Amerikaanse wet kon auteursrecht alleen worden gewaarborgd als een Amerikaanse editie werd uitgegeven door een Amerikaans staatsburger, en hoefden er geen royalty's aan de auteur te worden betaald. Gray regelde de eerste Amerikaanse editie van On the Origin of Species en kon namens Darwin over royalty's onderhandelen. Gray nam een ​​royalty van 5% van de uitgever, en Darwin was zo dankbaar voor Gray's inspanningen dat hij Gray een deel van zijn royalty's aanbood. Darwin had Gray hoog in het vaandel: hij droeg zijn boek Forms of Flowers (1877) op aan Gray, en hij schreef in 1881: "Er is nauwelijks iemand ter wereld wiens goedkeuring ik hoger waardeer dan ik. de jouwe." Toen hij de "eenheid zag die we waarnemen in de natuur" en de wet in het universum, voelde hij met betrekking tot alle soorten "dat ze niet alleen een Schepper hadden , maar ook een Bestuurder ." Gray en Agassiz waren het daar absoluut niet mee eens; Agassiz was onvermurwbaar gekant tegen het idee van evolutie, terwijl Gray een fervent voorstander was en in theïstische evolutie geloofde . Terwijl het debat over de theorieën van Darwin woedde, werd de kloof tussen Gray en Agassiz dieper, en ze raakten van elkaar vervreemd in december 1863, toen Gray werd gekozen tot president van de American Academy of Arts and Sciences, wat ook de rol van Agassiz markeerde. toenemende isolatie binnen de wetenschappelijke gemeenschap. Gray toonde weinig interesse in wetenschappelijke politiek en nam in 1867 ontslag bij de National Academy of Sciences. Eind 1866 bood Agassiz zijn excuses aan aan Gray en de twee waren op zijn minst weer beleefd tegen elkaar.

Gray, door Darwin beschouwd als zijn vriend en "beste pleitbezorger", probeerde Darwin in zijn brieven er ook van te overtuigen dat design inherent was aan alle vormen van leven , en terug te keren naar zijn geloof. Gray zag de natuur als gevuld met ‘onmiskenbare en onweerstaanbare aanwijzingen van ontwerp’ en voerde aan dat ‘God zelf de allerlaatste, onherleidbare causale factor is en daarmee de bron van alle evolutionaire veranderingen.’ Darwin was het ermee eens dat zijn theorieën "helemaal niet noodzakelijkerwijs atheïstisch" waren, maar hij kon Gray's geloof niet delen. "Ik heb het diepste gevoel dat het hele onderwerp te diepzinnig is voor het menselijk intellect. Een hond kan net zo goed speculeren over de geest van Newton ", schreef hij. Gray was een christen, maar hij was een fervent voorstander van Darwin in Amerika. Hij verzamelde een aantal van zijn eigen geschriften om een ​​invloedrijk boek te produceren, Darwiniana (1876); deze essays pleitten voor een verzoening tussen de darwinistische evolutie en de leerstellingen van het theïsme , in een tijd waarin velen aan beide kanten zagen dat de twee elkaar wederzijds uitsloten. Gray ontkende dat onderzoek naar fysieke oorzaken in strijd was met de theologische visie en de studie van de harmonieën tussen geest en natuur, en vond het "zeer aannemelijk dat een intellectuele opvatting die in de natuur gerealiseerd zou worden door natuurlijke tussenkomsten gerealiseerd zou worden". Het resultaat van dit alles is dat Gray afstand nam van het sociaal-darwinisme. Gray is een cruciale schakel in de geschiedenis van het Amerikaanse intellectualisme, en zijn geschriften waarin wordt uitgelegd hoe religie en wetenschap elkaar niet noodzakelijkerwijs uitsluiten, worden beschouwd als zijn grootste prestatie;  waardoor gelovigen in het creationisme een manier kregen om de ideeën van Darwin te overwegen.

In 1868 kreeg Gray een jaar verlof en bezocht hij Darwin in Engeland, de eerste keer dat ze elkaar ontmoetten sinds ze met hun correspondentie begonnen. Darwin had Gray in gedachten toen hij schreef: 'Het lijkt mij absurd om te betwijfelen of een mens een fervent theïst en een evolutionist kan zijn.' Darwin droeg zijn boek uit 1877, The Different Forms of Flowers on Plants of the Same Species , op aan Gray, "als een klein eerbetoon aan respect en genegenheid". Eén gebied waarop Darwin en Gray het niet eens waren, was Darwins theorie van pangenesis . De Grijzen begonnen in 1880 en 1881 aan een studiebezoek aan Europa, inclusief een laatste bezoek aan Darwin in zijn huis in Down House . Darwin stierf in 1882.

Persoonlijk

Gray verloofde zich in mei 1847 met Jane Lathrop Loring uit Boston. Twee van Gray's jongere broers, George en Joseph, studeerden eind jaren veertig aan Harvard en woonden bij Gray. Tijdens zijn ondergeschikt jaar kreeg George eind 1847 buiktyfus en stierf op 9 januari 1848 in het Loring-huis in Boston. Dit is een deel van de reden dat Gray's huwelijk werd uitgesteld van de herfst van 1847 tot de lente van 1848. Gray en Jane Loring trouwden op 4 mei 1848. Haar ouders waren Charles Greely Loring (1794–1867), een lid van de Harvard Corporation en een advocaat, en Anna Pierce (Brace) Loring. Haar familie was unitariër , zoals de meeste docenten en medewerkers van Harvard destijds. Beiden hielden vast aan hun afzonderlijke religieuze denominaties, maar schijnen daar geen problemen mee te hebben gehad. Ze hadden geen kinderen. Jane Gray vergezelde haar man op de meeste van zijn expedities. Gray was een vrome presbyteriaan en was lid van de First Church in Cambridge, een Congregational Church , waar hij als diaken diende. Hij was ook een fervent empirist in de traditie van John Locke en John Stuart Mill . Toen de gemeente in 1872 haar huidige gebouw betrok, aan Garden Street 11, plantte Gray twee Kentucky geelhoutbomen, Cladrastis kentukea , voor de kerk. Ze bleven staan ​​tot oktober 2014.

Overlijden

Op maandag 28 november 1887 raakten Gray's hand en arm verlamd terwijl hij de trap af kwam voor het ontbijt. Hoewel de verlamming verergerde, kon hij twee brieven adresseren. Donderdag verloor hij het vermogen om in een stabiel ritme te spreken. Hij lag twee maanden sprakeloos en stil en stierf op 30 januari 1888. Hij werd begraven op de begraafplaats Mount Auburn . Hij wilde een eenvoudige grafsteen, dus liet zijn vrouw deze graveren met een kruis en "Asa Gray 1810–1888". De Asa Gray Garden van de begraafplaats, met een centrale fontein en talrijke ongebruikelijke boomvariëteiten, is naar hem vernoemd.

Nalatenschap

Graf op de begraafplaats Mount Auburn
Levenswerk
Naast de "Asa Gray-disjunctie" was een van Gray's grootste prestaties het enorme netwerk van wetenschappers die hij opbouwde, die allemaal met elkaar communiceerden en ideeën uitwisselden. Hij wordt beschouwd als de meest vooraanstaande Amerikaanse botanicus van de 19e eeuw.

Op Gray's 75e verjaardag overhandigden botanici onder leiding van redacteuren van de Botanical Gazette Gray een zilveren vaas met de inscriptie "1810, 18 november 1885. Asa Gray, als teken van de universele waardering van Amerikaanse botanici." Op een begeleidend zilveren presenteerblad stond de inscriptie "Met de groeten van honderdtachtig botanici van Noord-Amerika aan Asa Gray op zijn 75e verjaardag, 18 november 1885."

Ook ontving hij op zijn 75e verjaardag een gedicht van James Russell Lowell :

Gewoon het lot, verleng zijn leven, goed besteed,
Wiens onvermoeibare uren
Zijn net zo vrolijk onschuldig geweest,
En geurig als zijn bloemen.

 

De soort Shortia galacifolia

Terwijl hij in Parijs was in de Jardin des Plantes, zag Gray een naamloos gedroogd exemplaar, verzameld door André Michaux , en noemde het Shortia galacifolia . Hij besteedde de volgende 38 jaar veel tijd en moeite aan het zoeken naar een exemplaar in het wild. De eerste dergelijke expeditie vond plaats van eind juni tot eind juli 1841 naar een gebied nabij Jefferson, Ashe County, North Carolina. ​​Zijn verdere expedities op zoek naar deze soort waren ook niet succesvol, waaronder één in 1876. In mei 1877 vond een kruidenverzamelaar uit North Carolina een exemplaar, maar wist niet wat het was. Achttien maanden later stuurde de verzamelaar het naar Joseph Whipple Congdon , die contact opnam met Gray en Gray vertelde dat hij het gevoel had dat hij Shortia had gevonden . Gray was opgetogen om dit te bevestigen toen hij het exemplaar in oktober 1878 zag. In het voorjaar van 1879 leidde Gray een expeditie, waarbij de verzamelaar hielp, naar de plek waar S. galacifolia was gevonden. Gray heeft de soort nooit in het wild in bloei gezien, maar maakte in 1884 een laatste reis naar deze regio.

Eerbetoon

 • Gray ontving de volgende hogere graden: eredoctoraat van Master of Arts (1844) en doctor in de rechten (1875) van Harvard, en doctor in de rechten van Hamilton College (New York) (1860), McGill University (1884) en de universiteit van Michigan (1887)
 • Op beide reizen beklom hij Grays Peak , een van de vele veertieners van Colorado . Zijn vrouw beklom samen met hem Grays Peak in 1872. Deze berg is naar Gray vernoemd door de botanicus en ontdekkingsreiziger van de Rocky Mountains Charles Christopher Parry.
 • Vóór de jaren 1870 waren voor het verzamelen in het westelijke deel van het land langzame paarden, wagens en vaak militaire escortes nodig. Maar tegen die tijd zorgden permanente nederzettingen en spoorwegen ervoor dat er zoveel exemplaren binnenkwamen dat Gray alleen ze niet kon bijhouden. Een van de naoorlogse verzamelaars die veel met Gray samenwerkten was John Gill Lemmon , echtgenoot van collega-botanicus Sara Plummer Lemmon . Gray noemde een nieuw geslacht Plummera , nu Hymenoxys genaamd , ter ere van Sara. 
 • Grayanotoxine is naar hem vernoemd.  Grayanotoxins word gepruduceerd door Rhododendron-soorten en andere soorten uit de familie van Ericaceae
 • William Hooker noemde het geslacht Grayia naar Gray
 • De Asa Gray Award, uitgereikt door de American Society of Plant Taxonomists , werd in 1984 ingesteld om een ​​levende botanicus te eren voor carrièreprestaties
 • Gray heeft twee gelijknamige gebouwen aan de Harvard Universiteit: het Asa Gray House , een nationaal historisch monument, en het Gray Herbarium
 • Een woongebouw is naar hem vernoemd op de campus van Stony Brook University
 • Twee bergtoppen zijn naar hem vernoemd: Gray Peak in New York en Grays Peak in Colorado. Deze laatste ligt vlakbij Torreys Peak , genoemd naar zijn mentor en vriend John Torrey
 • In 2011 bracht de US Postal Service een Asa Gray eersteklas postzegel uit als onderdeel van de American Scientists -serie, samen met Melvin Calvin , Maria Goeppert-Mayer en Severo
  Ochoa . Dit was het derde deel van deze serie. Het bevat Shortia galacifolia , een bloeiende plant die Gray fascineerde
 • Een straat vernoemd naar Asa Gray is de thuisbasis van de University Commons van de Universiteit van Michigan in Ann Arbor, Michigan
 • Asa Gray Park in Lake Helen, Florida is naar hem vernoemd

Publicaties

 • Elements of botany. 1836
 • A Natural System of Botany., 1937
 • With John Torrey: A Flora of North America. 2 Bände, Wiley & Putnam, New York 1838
 • Plantae Lindheimerianae: An Enumeration of the Plants collected in Texas, and distributed to Subscribers, by F. Lindheimer, with Remarks, and Descriptions of new Species, &c. In: Boston Journal of Natural History. Band 5, 1845, S. 210–264, – with George Engelmann.
 • Plantae Lindheimerianae, Part II. An Account of a Collection of Plants made by F. Lindheimer in the Western part of Texas, in the Years 1845-6, and 1847-8, with Critical remarks, Descriptions of new Species, &c. In: Boston Journal of Natural History. Band 6, 1850, S. 141–240
 • Contributions to North American Botany. In: Proceedings of the American Academy of Arts and Sciences. Band 1–23, 1846–1888.
 • With William Starling Sullivant: A Manual of the Botany of the Northern United States. James Munroe and Company, Boston 1848
 • Genera florae Americae boreali-orientalis illustrata. 1848–1849.
 • Plantae Fendlerianae Novi-Mexicanae: An Account of a Collection of Plants made chiefly in the Vicinity of Santa Fé, New Mexico, by Augustus Fendler; with Descriptions of the New Species, Critical Remarks, and Characters of other undescribed or little known Plants from surrounding Regions. Boston 1848
 • Plantae Wrightianae Texano-Neo-mexicanae: An account of a collection of plants made by Charles Wright. Smithsonian Institution, Washington 1852–1853
 • Botany of the United States Expedition during the years 1838–1842 under the command of Charles Wilkes, Phanerogamia, 1854
 • Statistics of the Flora of the Northern United States. 1856
 • First Lessons in Botany and Vegetable Physiology. Ivison and Phinney, New York 1857
 • How Plants Grow: A Simple Introduction to Structural Botany. American Book Company, New York 1858
 • Memoir on the Botany of Japan, in its relations to that of North America, and of other Parts of the Northern Temperate Zone. In: memoirs of the American Academy of Arts and Science. New series, VI, 1859
 • Introduction to Structural and Systematic Botany and Vegetable Physiology. Phinney & Company, New York 1862
 • How Plants Behave. Ivison, Blakeman, Taylor & Co., New York 1872
 • Darwiniana: Essays and Reviews Pertaining to Darwinism. D. Appleton & Company, New York 1876 and 1889
 • Synoptical Flora of North America. American Book Company, New York 1878–1897, vollendet von Benjamin Lincoln Robinson
 • Gray's Botanical Text-book. band I & II. American Book Company, New York 1879
 • Together with Joseph Dalton Hooker: The Vegetation of the Rocky Mountain Region, and A Comparison With That of Other Parts of the World. In: Bulletin of the United States Geological and Geographical Survey of the Territories. United States Government Printing Office, Volume VI (1), Washington DC 1880, S. 1–77
 • Gray's School and Field Book of Botany. American Book Company, New York 1887
 • Charles Sprague Sargent (Hrsg.): Scientific papers of Asa Gray. 2 Bände, Houghton, Mifflin and Company, Boston/New York 1889

Inheemse flora

De volgende soorten die in Nederland voorkomen zijn door hem beschreven:

Bronnen

Dit artikel is samengesteld uit meerdere Wikipagina's, andere websites en publicaties uit boeken e.d.

De gebruikte Wikipagina's zijn:

 • De Engelse Wikipagina over Gray
 • De Duitse Wikipagina over Gray