Jakob Friedrich Ehrhart

Beroemde botanici

Een lijst met beroemde botanici denkt u? Jawel, en de meeste, op een of twee na zijn niet eens beroemd bij iedereen. Toch hebben ze stuk voor stuk een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de hedendaagse flora. En Linnaeus dan, hoor ik u denken. Hij was inderdaad een brilliant wetenschapper die met zijn theorieën de kennis over de wereldwijde flora (en de rest van het dierenrijk) op een groter voetstuk heeft geplaatst. Hij was een groot denker en kan als geen ander de kennis die hij had overbrengen aan anderen.

Maar botanische reizen maakte hij nauwelijks. En dan komen al die andere botanici in beeld. Botanici is een te beperkte titel. Wetenschappers waren het vaak. De meeste hadden een studie gedaan, een medische studie of een studie natuurwetenschappen of iets dergelijks. Dit was gewoon in die tijd. Het specialisme botanici kwam later pas. Zij hebben de wereldzeeeën afgezeild naar andere continenten en daar plantenmateriaal verzameld

Linnaeus heeft dit materiaal lang niet allemaal gezien. Wel had hij intensief correspondentie met veel van deze botanici. Zo kwam zijn verzamelde werk Species Plantarum tot stand. Maar andere botanici publiceerde ook en hanteerde vaak ook het indelingssysteem en de nomenclatuur die Linnaeus had bedacht.

Andere botanici staan in de lijst omdat ze in een tijd leefde toen niet elke plant werd beschreven een boek publiceerde waarin wel een logische volgorde zat met beschreven planten. Of het gepubliceerde boek was zo baanbrekend dat tientallen jaren na het uitkomen ervan er nog steeds uit werd geciteerd.

Jakob Friedrich Ehrhart

Jakob Friedrich Ehrhart Jakob Friedrich Ehrhart(geboren op 4 november 1742 in Holderbank AG , Zwitserland ; † 26 juni 1795 in Hannover ) was een Zwitserse apotheker en botanicus in Duitsland. 

Biografie

Zijn ouders waren Johannes Ehrhart, een predikant uit Bern, en zijn vrouw Magdalena, geboren Wild.

Hij wijdde zich vanaf zijn jeugd aan het studeren van natuurwetenschappen, begon in 1765, na de dood van zijn vader, een stage als apotheker in Neurenberg , en werkte vervolgens als apothekersassistent in Erlangen, Hannover en Stockholm, waar hij studeerde bij Peter Jonas Bergius (1730). –1790). Van 1774 tot 1776 was Ehrhart een leerling van de twee Linnaeërs in Uppsala. In 1776 terug naar Hannover . Hij kreeg een contract om de flora van de regio Hannover te bestuderen, wat hij deed van 1780 tot 1783 . 

Vanaf 1778 organiseerde hij de collecties van de apotheker Johann Gerhard Reinhard Andreae in Hannover, waar hij de eerste decennia van zijn gedroogde planten en het Supplementum Plantarum van de jongere Linnaeus publiceerde. In 1780 werd hij de “ Royal Great Britain and Electoral Braunschweig-Lüneburg Botanist” en werkte hij namens de regering in Hannover onder meer aan een “Hannover History of Plants”. Voor dit doel reisde hij van 1780 tot 1783 namens de regering naar het electoraat en aangrenzende gebieden en legde hij zijn floristische observaties vast.

Op 15 september 1779 ontdekte hij in Limmerholz een klein moeras waarvan het bronwater sterk naar zwavel rook. Deze zwavelbron, de Limmerbrunnen, ontwikkelde zich al snel tot een kuuroord voor jicht- en reumapatiënten. Op 22 november 1779 schreef hij een artikel in het “Hannoversche Magazin”: “Afgelopen zomer vond ik tijdens mijn botanische zondagse excursies op weg van Linden naar Davenstedt enkele planten die ik voorheen alleen had gezien in de buurt van zoutbronnen en aan de oever van het meer, of op plaatsen die niet ver daarvandaan lagen of voorheen bedekt waren met zout water, kortom alleen daar, waar het tafelzout werd gevonden...". Dit artikel werd later ontdekt door Georg Egestorff , die daar in 1831 de zoutziederij Egestorffshall oprichtte.

Als officieel botanicus van het keurvorstendom Brunswijk-Lüneburg kreeg hij de leiding over de beroemde koninklijke tuinen van Herrenhausen Naast de zoute bronnen bij Badenstedt analyseerde Ehrhart volgens de overlevering op advies van de lijfarts Johann Georg Zimmermann ook de Heiligens Brunnen in Eilenriede , die destijds vernoemd was naar de burgemeester Ernst Anton Heiligen.

Ehrhart is van bijzonder historisch belang omdat het taxon van de ondersoort op hem teruggaat, dat hij voor het eerst gebruikte in 1780 en voor het eerst definieerde in 1784. Hij beschreef bijna 300 plantentaxa en creëerde een uitgebreid herbarium van ongeveer 3.300 exemplaren, die hij voornamelijk verzamelde in Duitsland , Zwitserland , Denemarken , Nederland en de omgeving van Uppsala. Zijn herbarium bevindt zich nu in het herbarium van de Staatsuniversiteit van Moskou.

Eerbetoon

Een gedenkplaat op het bibliotheekpaviljoen voor de Berggarten

Carl Peter Thunberg (Zweedse natuuronderzoeker geboren in1743 en overleden in 1828) droeg in 1779 het geslacht Ehrharta van de Poaceae- familie aan hem op .

Ook zijn er 10soorten vernoemd naar hem:

 • Bromus ehrharti Gaud.
 • Carex ehrhartiana Hoppe ex Boott
 • Dactylophyllum ehrharti Spenn.
 • Fritillaria ehrharti Boiss., Orph. en Turrill
 • Mentha ehrhartiana Lej. en Hof.
 • Poa ehrhartiana E. Mey.
 • Salix ehrhartiana E. Mey.
 • Scrophularia ehrharti Stevens
 • Silene ehrhartiana Soom
 • Syrenia ehrhartiana Andrz. ex Besser

Publicaties

 • Supplementum systematis vegetabilium, generum et specierum plantarum. 1781
 • Verzeichniss der Bäume und Sträuche, welche sich auf der Königl. Plantage zu Herrenhausen bei Hannover befinden. 1787
 • Verzeichniss der Glas- und Treibhauspflanzen, welche sich auf dem Königl. Berggarten zu Herrenhausen bei Hannover befinden. 1791
 • Beiträge zur Naturkunde, und den damit verwandten Wissenschaften, besonders der Botanik, Chemie, Haus- und Landwirthschaft, Arzneigelahrtheit und Apothekerkunst. 7 Bände, 1787 bis 1792
 • Autobiografie in Usteris Annalen der Botanik
 • Hij hielp mee het systeem van Carl von Linné (1707-1778) naar Duitsland te importeren.

Bronnen

Dit artikel is samengesteld uit meerdere Wikipagina's, andere websites en publicaties uit boeken e.d.

De gebruikte Wikipagina's zijn: