Pedanius Dioscorides

 

Pedanius Dioscorides (40-90 na Chr.)

 

Pedanius Dioscorides

Pedanius Dioscorides beoefende de geneeskunst in Rome ten tijde van Nero. Hij was een chirurg in het leger van de keizer, dus hij had de kans om uitgebreid te reizen, op zoek te gaan naar geneeskrachtige stoffen (planten en mineralen) over de hele Romeinse en Giekse wereld.

Tussen de jaren 50 en 70 aan het begin van de jaartelling, schreef Dioscorides een vijfdelig boek in de Griekse taal, Περὶ ὕλης ἰατρικῆς, beter bekend onder zijn Latijnse titel De Materia Medica. Dit boek werd de voorloper van alle moderne farmacopees.

Het werk werd gedurende vele eeuwen vaak gereproduceerd, en werd dan vaak aangevuld met commentaar en kleine toevoegingen uit Arabische en Indiase bronnen.

De Materia Medica

De Materia Medica ( Latijn voor "On medisch materiaal ") is een encyclopedie en farmacopee van kruiden en de medicijnen die kunnen worden verkregen van hen. De vijfdelig werk beschrijft veel drugs bekend om doeltreffend te zijn, met inbegrip van monnikskap , aloë , colocynth , Colchicum , bilzekruid , opium en squill . In totaal zijn ongeveer 600 planten bedekt, samen met een aantal dieren en mineralen, en rond 1000 medicijnen gemaakt van hen. Het werk werd tussen 50 en 70 na Christus geschreven door Pedanius Dioscorides , een Romeinse arts van Griekse oorsprong. Het werd veel gelezen voor meer dan 1500 jaar tot verdrongen door herziene kruiden in de Renaissance , waardoor het een van de langste levensduur van alle natuurlijke geschiedenis boeken. De Materia Medica werd verspreid zoals geïllustreerd manuscripten, met de hand gekopieerd, in het Grieks, Latijn en het Arabisch de gehele middeleeuwse periode. Vanaf de zestiende eeuw, werd Dioscorides 'tekst vertaald in het Italiaans, Duits, Spaans en Frans, en in 1655 in het Engels. Het vormde de basis voor de kruiden in deze talen door mannen zoals Leonhart Fuchs , Valerius Cordus , Lobelius , Rembert Dodoens , Carolus Clusius , John Gerard en William Turner . Geleidelijk zoals kruiden omvatte meer en meer directe observaties, aanvulling en uiteindelijk de klassieke tekst verdringen.

De Materia Medica is de belangrijkste historische bron van informatie over de geneesmiddelen die worden gebruikt door de Grieken , Romeinen en andere culturen uit de oudheid. Het werk registreert ook namen voor bepaalde planten, die anders verloren zouden zijn gegaan. Het werk presenteert ongeveer 600 planten in alle, samen met een aantal dieren en mineralen, en ongeveer 1000 geneesmiddelen uit deze bronnen.  De plantkundigen hebben niet altijd gevonden Dioscorides 'planten gemakkelijk te identificeren uit zijn korte beschrijvingen, deels omdat hij natuurlijk had beschreven planten en dieren uit Zuidoost-Europa, terwijl de zestiende eeuw zijn boek was in gebruik in heel Europa en in de islamitische wereld.