Algemeen
Mijn persoonlijke ervaring met Hop is dat deze pas opvalt bij het zien van de typische Hopbellen. De bloeiperiode met mannelijk of vrouwelijke bloemen is best kort. De vrouwelijke bloemen zullen uiteindelijk uitgroeien tot die overbekende Hopbellen. En het blad verwissel je al snel met een of andere tuinstruik, Braam bijv. Dus zeker als de plant nog geen meters omhoog is geklommen valt hij niet op. Hop is de enige Humulus soort die in het wild voor komt in Nederland. Hop bloeit in Juli tot en met September.
Op de website van Flora van Nederland is een Videodeterminatie van deze plant te zien.
Verklaring Nederlandse naam
De verklaring voor het woord Hop is allerminst eenduidig. Als je alle vele verklaringen leest legt het boek Planten en hun naam van H. Kleijn (1970) het als volgt samen. De naam Hop, in het Duits Hopfen, is afkomstig van het Oudduitse woord hopfo; zo neemt men aan. Bij Hildegard von Bingen (ca. 1150) treffen we de naam hoppho aan. Bij latere middeleeuwse Duitse schrijvers heet de plant Hoppen, zoals we bij Albertus Magnus (ca. 1250) kunnen lezen. De naam Hoppe schijnt van Germaanse oorsprong te zijn. Men wil het afleiden van het Duitse heben: opheffen, omdat de plant zich met haar windende stengel in de hoogte verheft. De naam Hupa bij Heukels, zonder enige nadere aanduiding, zal wel een verlatijnste naam zijn, want in het Middelnederlands treffen we huppe aan als naam voor de hop.
Meer
Zie ook de wetenschappelijke verklaring
Namen in andere talen
- Frysk: Hopwynsels
- English: Hop
- Français: Houblon grimpant
- Deutsch: Hopfen
- Espanõl: El lúpulo
- Italiano: Luppolo comune
- Svenska: Humle
- Norsk: Humle
- Dansk: Humle
Verklaring Buitenlandse namen
De Engelse naam is Hop. Dit is dezelfde naam als de Nederlandse naam.
Voor de verspreiding van Hop in Engeland zie deze kaart.
De Franse naam is Houblon grimpant. Dit betekent "klimhop".
De Duitse naam is Hopfen. Dit betekent ook "hop"
De Spaanse en Italiaanse naam is nagenoeg gelijk. El lúpulo/Luppolo comune. Dit betekent ook Hop/Gewone hop.
In Spanje kent men minstens vier namen voor elke plant. De algemene volksnaam, de Catalaanse naam (Provincie in Noord+Oost Spanje tegen de Pyreneeën aan), de Gallische naam (provincie in Noord-West-Spanje) en de Baskische naam (provincie in West-Spanje tegen de Pyreneeën aan). Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.
Er is niet één specifieke Italiaanse naam voor een plant, dit verschilt per regio. Er is een algemene volksnaam en ook nog een variatie of een volledige andere naam in een van de 17 provincies. Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.
De Zweedse, Noorse en Deense naam is gelijk, Humle. Dit betekent "hommel". De typische hopbellen die ontstaan na de bloei van de vrouwelijke bloemen lijken wel iets op dit insect.
Voor de verspreiding van Hop in Zweden zie deze kaart.
Ecologie & Verspreiding
Ecologie
Bodem
Zonnige tot half beschaduwde plaatsen op vochtige tot vrij natte, voedselrijke, stikstofrijke, humeuze grond (lemig zand, leem, klei stenige plaatsen en soms op venige grond). Deze liaan kan vrij langdurige overstromingen vedrdragen.
Groeiplaats
Bossen (loofbossen, rivier- en beekbegeleidende bossen en moerasbossen), bosranden, heggen, struwelen, hakhout, boomwallen, tegen hekwerken, soms op muren klimmend, plantsoenen, langs spoorwegen (spoorbermen), zeeduinen en waterkanten (op steenglooiingen langs de grote rivieren).
Verspreiding
Nederland
Algemeen, maar zeldzaam in het noordelijk kleidistrict en in het Waddengebied.
Vlaanderen
Algemeen, maar zeldzaam in de Polders.
Wallonië
Algemeen, maar zeer zeldzaam in de Ardennen.
Wereld
Een groot deel van Europa en Azië, oostelijk tot in Centraal Siberië en Japan). Ook in Noord-Amerika.
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL
Planten in het nieuws
Verspreiding Hop
FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten
Planten in het nieuws
Iets meer informatie over de plant.