Kompassla

Algemeen

Kompassla valt op. Zowel de vorm van de stengelbladeren als de nerf van één stengelblad die aan de onderkant volledig is bezet met stekeltjes en als de stand van alle stengelbladeren die naar het Noord-Westen of Oost-Westen is gedraaid. Persoonlijk ken ik hem alleen als stadsplant maar Kompassla word vrijwel in het hele land waargenomen. Hij komt dus vaak genoeg tot bloei maar voor foto's moet je een klein beetje geluk hebben want meestal is hij al weggehaald voordat de plant de maximale lengte heeft (al gauw 1,50 meter tot 2 meter). Kennelijk vinden veel mensen de plant niet mooi genoeg. Kompassla is familie van de welbekende tuinsla  (Lactuca sativa). Deze word heel zelden in het wild waargenomen. Samen met Gifsla (Lactuca virosa) is Kompassla de enige (op een paar zeer zeldzame soorten na) Lactuca-soort die in het wild in Nederland voorkomt. Kompassla bloeit in Juli tot en met de herfst.

Een leuk feitje. Een beetje moeilijk verhaal maar elk plantengeslacht behoort tot een onderfamilie. De Kompassla behoort tot de onderfamilie Cichorioideae. Hier valt ook de Wilde cichorei (Cichorium intybus) onder (aan de naam te zien!). In Nederland is twee keer de zeer zeldzame Strandsla (Lactuca tatarica) waargenomen. Dit is een heel gek gezicht. Op de foto zie je Cichorei-bloemen met "kompassla-bladeren".

Op de website van Flora van Nederland is een Videodeterminatie van deze plant te zien.

Verklaring Nederlandse naam

De naam kompassla is zo omdat de stengelbladeren van deze Sla-soort (Lactuca) zo gedraaid zijn dat ze alle in dezelfde windrichting staan. Welke richting is maar net waar je het leest. Oost-West lijkt mij persoonlijk het meest logisch want dan profiteert de plant het meeste van het zonlicht. Hoe Kompassla dit doet is mij nog onbekend. En of dit te maken heeft met de stekelige nerf (aan de onderkant van het stengelblad) is mij ook onbekend.

Meer

Zie ook de wetenschappelijke verklaring

Namen in andere talen

  • Frysk: Kompasslaad
  • English: Prickly lettuce
  • Français: Laitue scariole
  • Deutsch: Kompass-Lattich
  • Espanõl: ?
  • Italiano: Lattuga selvatica
  • Svenska: Taggsallat
  • Norsk: Taggsalat
  • Dansk: Tornet Salat

Verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is Prickly lettuce. Dit betekent "prikkelige sla. Dit slaat op de bladranden en nerven van de stengelbladeren. Deze zijn scherp getand en voorzien van stekels. De stengel van de plant is niet stekelig. Kompassla staat genetisch het dichtst bij tuinsla (Lactuca sativa).

Voor de verspreiding van Kompassla in Engeland zie deze kaart.

De Franse naam is Laitue scariole. Dit is de Franse benaming voor de volledige wetenschappelijke naam.

De Duitse naam is Kompass-Lattich. Dit is de Duitse benaming voor de volledige Nederlandse naam.

Voor de verspreiding van Kompassla in Duitsland zie deze kaart.

De Spaanse naam is mij onbekend. Er zijn zoveel varianten dat ik niet weet welke naam de meest gebruikte is.

In Spanje kent men minstens vier namen voor elke plant. De algemene volksnaam, de Catalaanse naam (Provincie in Noord+Oost Spanje tegen de Pyreneeën aan), de Gallische naam (provincie in Noord-West-Spanje) en de Baskische naam (provincie in West-Spanje tegen de Pyreneeën aan). Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.

De Italiaanse naam is Lattuga selvatica. Dit betekent "wilde sla".

Er is niet één specifieke Italiaanse naam voor een plant, dit verschilt per regio. Er is een algemene volksnaam en ook nog een variatie of een volledige andere naam in een van de 17 provincies. Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.

De Zweedse en Noorse naam is min of meer gelijk, Taggsallat/Taggsalat. Dit betekent "doornsla/tandsla". Net als de Engelse naam.

Voor de verspreiding van Kompassla in Zweden zie deze kaart.

De Deense naam is Tornet Salat. Dit betekent ook "doornsla".

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bodem
Zonnige, open plaatsen (pioniervegetatie) op matig droge tot vochtige, matig voedselrijke tot zeer voedselrijke, vaak kalkhoudende of kalkrijke, omgewerkte grond (zand, klei, mergel en stenige grond).

Groeiplaats
Bermen (omgewerkte plaatsen), braakliggende grond, opgespoten grond, zeeduinen, langs spoorwegen (spoorbermen en spoorwegterreinen), tussen straatstenen, aan de voet van muren, afgravingen (zand- en kleigroeven), industrieterreinen, haventerreinen, ruderale plaatsen, plantsoenen, dijken (verstoorde plaatsen), ruigten (kalkrijke ruigten, ruigten in hoge delen van uiterwaarden, o.a. bij steenfabrieken) en waterkanten (rivieroevers en basaltglooiingen).

Verspreiding

Nederland
Plaatselijk vrij algemeen in stedelijke gebieden, in Zuid-Holland, Zeeland, het rivierengebied en in het zuiden en midden van Limburg en zeldzaam in het oosten en midden van het land. Eders zeer zeldzaam.

Vlaanderen
Algemeen, maar zeldzamer in de Kempen. Sterk toegenomen.

Wallonië
Vrij algemeen. Toegenomen.

Wereld
Vermoedelijk komt Kompassla oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa (een steppenplant). Nu komt de plant voor in alle werelddelen, in gebieden met een gematigd klimaat.

Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL

Verspreiding Kompassla

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten

Foto's