Crassula tillaea


Algemeen

Verklaring Nederlandse naam

Dit plantje lijkt heel erg op mos maar is het absoluut niet. Mosbloempje maakt deel uit van de vetplantenfamilie (Crassulaceae) waar o.a. ook  bijv. Muurpeper (Sedum acre) onder valt. 

Namen in andere talen

  • English: Mossy stonecrop
  • Français: Crassule mousse
  • Deutsch:
  • Espanõl:
  • Italiano: Erba grassa muscosa
  • Svenska: Mosskrassula
  • Norsk:
  • Dansk: Mos-Korsarve

Verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is Mossy stonecrop. Dit betekent letterlijk "mossig steengewas". Een vreemde naam maar Stonecrops (Vetkruiden) zijn in staat om op min of meer kale stenen ondergronden te groeien. Door de dikke bladeren van de plant kunnen ze prima water vasthouden om zo aan genoeg voedingsstoffen te komen. De huidmondjes in de bladeren zijn zoals bij veel vetkruiden alleen 's nachts geopend om gedurende de hete en droge dag verlies van vocht te minimaliseren.

De Franse naam is Crassule mousse. Dit is een een combinatie van het eerste gedeelte van de wetenschappelijke naam en het woord "mos".

De Duitse naam is

De Zweedse naam is Mosskrassula. Dit betekent ook "mos crassula", dus bijna hetzelfde als de Franse naam.

De Noorse naam is

De Deense naam is Mos-Korsarve. Dit betekent "mos-kruiskruid". Het is bijzonder zeldzaam in Denemarken en heeft niets te maken met het Nederlandse kruiskruid. Persoonlijk denk ik dat het te maken heeft met de vorm van de bloemetjes. Aangezien ik dit niet zeker weet is het eigenlijk nog onbekend. 

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bodem
Zonnige tot vaak licht beschaduwde, open plaatsen (pionier) op vochtige tot natte, 's zomers sterk uitdrogende, matig voedselarme, humeuze, meestal wat verdichte grond (zand, leem, zavel, klei en stenige plaatsen).

Groeiplaats
Wegranden (langs en op licht beschaduwde voetpaden), bossen (weinig betreden bospaden bij buitenplaatsen en in parkbossen), karrensporen, tuinen, zeeduinen, begraafplaatsen en afgravingen (zandgroeven).

Verspreiding

Nederland
Zeer zeldzaam in Gelderland in het grensgebied van de Veluwe en het IJsseldal, op de Utrechtse Heuvelrug en in de duinen.

Vlaanderen
Uitgestorven. Voor het laatst gevonden in 1978.

Wallonië
Zeer zeldzaam in Henegouwen bij Stambruges-Grandglises.

Wereld
In Noord-Afrika en Zuid- en West-Europa. Noordelijk tot in Nederland en Engeland. Ingeburgerd in o.a. Noord-Amerika en Zuid-Afrika.

Meer

Zie ook de wetenschappelijke verklaring

Verspreiding Mosbloempje

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten