Walstroleeuwenbek

Algemeen

Walstroleeuwenbek is een echte ontsnapte tuinplant. Dat is ook goed te zie aan het Floron verspreidingskaartje. Langzaam (ongeveer sinds 1999) wordt de plant vanuit het westen steeds vaker waargenomen. Samen met Vlasbekje (Linaria vulgaris) en enkele zeer zeldzame andere soorten zijn dit de enige Linaria-soorten die in het wild voorkomen in Nederland. Walstroleeuwenbek bloeit in Juli en Augustus.

Verklaring Nederlandse naam

Het woord Walstro heeft de plant te danken aan de gelijkenis met de stengelbladeren van een walstrosoort (bijv. Geel walstro (Galium verum). Bij deze soort zijn de stengelbladeren ook rondom de stengel gegroeid.

Als je de bloemen zijdelings knijpt gaan deze open als de bek van een leeuw.

Meer

Zie ook de wetenschappelijke verklaring

Namen in andere talen

  • Frysk: Pears liuwebekje
  • English: Purple Toadflax
  • Français: Linaria purpurea
  • Deutsch: Purpur-Leinkraut
  • Espanõl: ?
  • Italiano: Linajola purpurea
  • Svenska: Purpursporre
  • Norsk: Purpertorskemunn
  • Dansk: Purpurtorskemund

Verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is Purple Toadflax. Purple betekent natuurlijk "paars". De naam Toadflax is ontstaan ​​door de gelijkenis van de bloem met kleine padden, waarbij er een overeenkomst is tussen de monding van de bloem en de brede mond van een pad. Ook Muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis/ Linaria cymbalaria) heeft dezelfde naam, Toadflax. Alleen is purple gewijzigd in Ivy leaved.

De Franse naam is Linaria purpurea. De Fransen houden de volledige wetenschappelijke naam aan.

De Duitse naam is Purpur-Leinkraut. Dit betekent "purperen vlaskruid.

De Spaanse naam is mij onbekend. De plant komt van origine uit Italië wat toch redelijk in de buurt ligt. Maar gek genoeg zie ik geen waarnemingen.

De Italiaanse naam is Linajola purpurea. Dit betekent "purperen Vlasbekje".

Er is niet één specifieke Italiaanse naam voor een plant, dit verschilt per regio. Er is een algemene volksnaam en ook nog een variatie of een volledige andere naam in een van de 17 provincies. Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.

De Zweedse naam is Purpursporre. Elke bloem van deze plant heeft een purperen spoor. Deze bloemspoor zie je ook bij bijv. Wilde akelei (Aquilegia vulgaris).

De Noorse en Deense naam is Purpurtorskemunn/Purpertorskemund. Dit betekent "purperen kabeljauwmond". Kennelijk vinden de Noren een vis (traditie?) beter passen bij het uiterlijk van deze bloem dan een Leeuw (de Nederlandse naam voor Cymbalaria muralis/ Linaria cymbalaria) of een Pad (de Engelse naam voor Cymbalaria muralis/ Linaria Cymbalaria).

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL

Verspreiding Walstroleeuwenbek

Verspreiding Walstroleeuwenbek

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten