Angelica archangelica

Algemeen

Verklaring Wetenschappelijke naam

Angelica is Latijn en betekent "behorende tot een engel". Archangelica is ook Latijn en betekent "aardsengel".

Namen in andere talen

  • English: Garden Angelica
  • Français: Herbe aux anges
  • Deutsch: Brustwurz
  • Espanõl: hierba del Epiritu Santo
  • Italiano: Angelica arcangelica
  • Svenska: Fjällkvanne
  • Norsk: Fjellkvann
  • Dansk: Kvann

Verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is Garden Angelica. Deze naam, "tuin Angelica", geeft aan dat de plant niet inheems is en honderden jaren geleden is ingevoerd vanwege medicinale en culinaire eigenschappen en dus vaak terug te vinden is in klooster/heem tuinen.

Voor de verspreiding van Angelica archangelica  in Engeland zie deze kaart.

Er zijn drie Franse namen voor deze plant:

  1. Angélique vraie. Dit betekent "echte angelica". Het is ter onderscheid. De andere bekende Angelica is Gewone engelwortel (Angelica sylvestris) die in Frankrijk Angélique des bois heet.
  2. Archangélique des rivages. Dit betekent "Archangelica van de oevers". Het is een combinatie van het tweede gedeelte van de wetenschappelijke naam en het woord Oevers. Dit geeft aan dat deze plant t.o.v. de andere Engelwortel in een vochtigere omgeving voor komt.
  3. Herbe aux anges. Dit betekent "kruid van de engelen. Een kleine variatie op de Nederlandse naam.

De Duitse naam is Arznei-Engelwurz. Dit betekent "geneeskrachtige Engelwortel". Dit geeft, net als de Engelse naam, aan dat deze plant vroeger veelvuldig werdt gekweekt vanwege de medicinale eigenschappen.

De Italiaanse naam is Angelica arcangelica. Deze is gelijk aan de wetenschappelijke naam. Er is niet één specifieke Italiaanse naam voor een plant, dit verschilt per regio. De hier genoemde naam kan ook nog varianten hebben.

De Zweedse, Noorse en Deense naam is nagenoeg gelijk naam is Kvan/Fjällkvanne/Fjellkvann.

Kvan komt uit het Noorse hvönn. Kvan is een Noordse plant die sinds de Vikingtijd als geneeskrachtig kruid wordt gebruikt om de spijsvertering te stimuleren en als verkwikkende stof. Volgens de tekst van de hier genoemde Wikipedia tekst wordt de plant al van oudsher gebruikt voor allerhande toepassingingen. De plant is vanouds beroemd om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt plaatselijk nog gekweekt van Midden-Duitsland tot in Toerkestan (zie: toepassingen van Angelica). Uit de zaden en de wortels wordt een zoetgeurende olie geperst, angelica-olie, die wordt gebruikt in de cosmetische industrie, in likeurstokerijen en bakkerijen. Zelfs de stengels en bladstelen worden om hun zoete, geurige smaak gekonfijt. De plant wordt ook gebruikt als toekruid.

Voor de verspreiding van Grote engelwortel in Zweden zie deze kaart.

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring

Verspreiding Angelica archangelica

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten

Foto's