Anthriscus sylvestris

Algemeen

Meestal als je Fluitenkruid net uit de grond ziet komen heb je waarschijnlijk al wat lentebloeiers gezien. Maar als deze plant een meter hoog in bloei staat is het voorjaar pas echt losgebarsten. De bermen (waar Fluitenkruid meestal te vinden is) zien dan wit van deze plant. Het is de eerste van de Schermbloemige (waar toe Fluitenkruid behoort) die bloeit dus verwarring met een plant uit dezelfde familie is vrijwel uitgesloten. Hij bloeit in Mei en Juni.

Er komen minstens 20 soorten Schermbloemige in het wild voor in Nederland. Er vallen natuurlijk veel meer planten onder deze familie. Sommige soorten zijn Schermbloemige maar zien er heel anders uit. Sommige zijn echt zeldzaam. Op deze lijst staan alleen de vergelijkbare "witte" schermbloemige: 

Op de website van Flora van Nederland is een Videodeterminatie van deze plant te zien.

Verklaring

De naam is afgeleid van Anthriscon (Grieks) en betekent "halm/holle stengel. De volledige Griekse naam betekent "holle bosstengel". Dit omdat deze plant, en alle andere soorten van dit geslacht, een holle stengel hebben. Uit deze stengel kan een fluitje gesneden worden. De uitgebreide uitleg is te vinden bij de Nederlandse verklaring..

Sylvestris komt van Sylva (Latijn) en betekent "bos".. Dit verwijst naar de voorkeursplek om te groeien in de schaduw bij deze plant.

De bladeren van deze plant lijken op die van de Wilde kervel maar hij is het absoluut niet (ze zijn wel familie) maar was dus niet te verwerken. Dit gegeven zie je terug in verschillende buitenlandse namen.

Namen in andere talen

 • English: Cow parsley, Wild chervil, Bur chervil, Keck
 • Français: Anthrisque sauvage
 • Deutsch: Wiesen-Kerbel
 • Espanõl: Perifollo Verde, Hierba cicutaria
 • Italiano: Cerfoglio selvatico
 • Svenska: Hundkäx
 • Norsk: Hundekjeks
 • Dansk: Vild kørvel

Verklaring Buitenlandse namen

Er zijn vier Engelse namen:

 1. Cow parsley:Cow betekent natuurlijk "koe". Parsley betekent "peterselie".  Deze plant lijkt heel veel op Peterselie (maar ook op andere Schermbloemigen). En Fluitenkruid komt ook voor in weilanden waar dus koeien grazen.
 2. Wild chervil. Wild betekend "wild" en Chervil betekent "kervel". Wilde kervel dus, Fluitenkruid is van het zelfde geslacht als Kervel maar er zijn verschillen.
 3. Bur chervil: Bur betekent "braam" en Chervil weer "kervel". Deze naam is bedoeld voor een specefieke soort Kervel, de Anthriscus caucalis (Fijne kervel). De zaden van deze plant zijn bezet met allemaal stekels (eigenlijk zijn het gebogen stekelharen), net zoals een "braam".
 4. Keck: Dit betekent "kokhalzen". Ik heb het nergens gelezen maar ik denk dat je de neiging hebt tot kokhalzen (of erger!!) als je de plant eet die er op lijkt (bijv. Scheerling).

Voor de verspreiding van deze plant in Engeland zie deze kaart.

De Franse naam is Anthrisque sauvage. Anthrisque is de eerste wetenschappelijke naam. Sauvage betekent "wild|.

De Duitse naam is Wiesen-Kerbel. Dit betekent "weide-kervel".

De Spaanse naam is  Perifollo Verde.  Perifollo betekent "kervel" en Verde betekent "groen".

De Italiaanse naam is Cerfoglio selvatico. Cer komt van het Anglo-Romaanse Chervil. Foglio betekent "blad". Deze twee woorden zijn samen de Italiaanse benaming van het eerste gedeelte van de wetenschappelijke naam voor Dolle kervel. Het blad van Fluitenkruid lijkt namelijk op deze plant. Selvatico betekent "wild". Er is niet één specifieke Italiaanse naam voor een plant, dit verschilt per regio. De hier genoemde naam kan ook nog varianten hebben.

De Zweedse naam is Hundkäx. Hund betekent "hond". Kax betekent "koekje?". Deze plant was wat betreft medicinaal gebruik weinig van nut dus alleen goed voor de hond. Aangezien ik dit maar één keer gelezen heb ben ik nog niet overtuigd. De betekenis van dit woord is mij dus eigenlijk onbekend.

Voor de verspreiding van Anthriscus sylvestris in Zweden zie deze kaart.

De Noorse naam is Hundekjeks. Dit betekent ook "hondekoekjes".

De Deense naam is Vild Kørvel. Vild betekent "wild" en Kørvel "kervel".

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bodem
Zonnige tot licht beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselrijke tot zeer voedselrijke grond (zand, leem, zavel en klei).

Groeiplaats
Bermen, dijken, grasland (ruig grasland), heggen, bosranden (voedselrijke zomen), bossen (loofbossen, parkbossen en grienden), lanen, waterkanten (o.a. langs rivieren), braakliggende grond, plantsoenen, zeeduinen, langs spoorwegen en moerassen (ruig rietland).

Verspreiding

Nederland
Zeer algemeen.

Vlaanderen
Zeer algemeen, maar iets minder algemeen iin de Kempen.

Wallonië
Zeer algemeen.

Wereld
Bijna heel Europa, delen van Azië en in Noord- en Oost-Afrika.

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring.

Verspreiding Anthriscus sylvestris

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten

Foto's