Algemeen
Dat verspreiden gaat deze plant goed af. Elk bloemhoofdjes levert duizenden zaadjes. Je ziet hem dan ook overal tussen de stoeptegels opduiken. Canadese fijnstraal heeft dan ook niet of nauwelijks eisen aan de grondsoort. Je kan hem op elk stukje braakliggende grond tegen komen. Tegenwoordig kan je de plant verwarren met de Ruige fijnstraal (Conyza bilbaoana), Hoge fijnstraal (Conyza sumatrensis) en gevlamde fijnstraal (Conyza bonariensis). Gelukkig staat er op de website van Floron een duidelijke determineerhulp voor deze soorten. Hij bloeit vanaf Juli tot en met de herfst.Hij bloeit vanaf Juli tot en met de herfst.
Op de website van Flora van Nederland is een Videodeterminatie van deze plant te zien.
Verklaring Wetenschappelijke naam
Voor Conyza kan ik nog geen goede verklaring vinden.
De mogelijke verklaringen voor het woord Conyza is dat de naam is afgeleid van het Griekse Kônôps dat "vlo/insect" betekent. Dit verwijzend naar het droge poeder dat de plant na verwerking oplevert en werd gebruikt om ongewenste insecten (o.a. vlooien) af te weren.
De naam canadensis is als volgt te verklaren. De plant is afkomstig uit Noord-Amerika. Reeds in 1665 werd de soort in Europa ingevoerd. De plant is sindsdien, door haar grote verspreidingskracht, over heel Europa uitgezaaid.
Namen in andere talen
- English: Canadian horseweed, Fleabane
- Français: Érigéron du Canada
- Deutsch: Kanadisches Berufkraut, Weiße dürrwurz
- Espanõl: Erigeron del canada
- Italiano: Saeppola canadese
- Svenska: Kanadabinka
- Norsk: Hestehamp
- Dansk: Kanadisk Bakkestjerne
Er zijn twee Engelse namen: De Franse naam is Érigéron du Canada: De andere wetenschappelijke naam is Erigeron canadensis. Dus Érigéron is het eerste deel. Erigeron' is afgeleid van het Griekse termen Eri wat "vroege" en Geron wat "oude man" betekent. Dat alles duidt op het grijs en harige pluisjes (pappus) die zijn toegevoegd aan het aan de top van het zaad. Deze worden prominent zodra de bloemen verwelken. Du Canada betekent "uit Canada". Er zijn twe Duitse namen: De Italiaanse naam is Saeppola canadese. Wat Saeppola betekent is mij nog onbekend. Canadese spreekt natuurlijk voor zich... De Zweedse naam is Kanadabinka: Kanada betekent natuurlijk "canadees". Het woord Binka is mij eigenlijk onbekend. Wel wordt het algemeen gebruikt voor een plant uit de Asterfamilie. De Noorse naam is Hestehamp: Dit woord bestaat uit twee delen. Heste komt van Hestia en betekent "paard". Hamp betekent "hennep", maar kan ook "veld" betekenen. Dit laatste is een stuk logischer want met Hennep heeft de plant niets te maken, ook niet met eventuele bijwerkingen. Als je de naam vertaalt met "paardenveld" kom je weer terug op de 1e Engelse naam. De Deense naam is Kanadisk Bakkestjerne. Kanadisk betekent weer "canadees". Bakke betekent grond/dienblad". Stjerne betekent "ster". Aangezien deze plant niets te maken heeft met Grondster heb ik het vermoeden dat dit heeft te maken met de bloem"bodem" van waaruit de zeer smalle lintbloemen steken. Bakkestjerne is de algemene Deense benaming voor een Aster.Verklaring Buitenlandse namen
Ecologie & Verspreiding
Ecologie
Bodem
Zonnige, open plaatsen (pionier en tredplant) op droge, matig voedselrijke tot zeer voedselrijke, omgewerkte of braakliggende, min of meer humusarme, matig zure tot kalkhoudende grond (zand en stenige plaatsen).
Groeiplaats
Tussen straatstenen, aan de rand van trottoirs langs gevels en muren, wegranden, braakliggende grond, braakliggende akkers, afgravingen (zandafgroeven), haventerreinen, industrieterreinen, bouwterreinen, langs spoorwegen (spoorwegterreinen), plantsoenen, oude muren, verwaarloosde tuinen, langs heggen, zeeduinen (buitenste duinen en randen van zandige strandvlakten), drooggevallen zandplaten, ingedijkte zandige schorren en puinhopen.
Verspreiding
Nederland
Zeer algemeen, maar iets minder algemeen in het noordoosten van het land.
Vlaanderen
Zeer algemeen, maar wat minder algemeen in de Leemstreek.
Wallonië
Vrij algemeen, maar zeldzaam in de Ardennen.
Wereld
Oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Tegenwoordig is de plant op veel plaatsen in gematigde en warme streken te vinden. De soort is in de 17e eeuw vanuit Canada in enkele botanische tuinen in Europa ingevoerd en van daaruit later verwilderd. Sinds de 18e eeuw komt de plant voor in Nederland. In Ierland verscheen zij pas in 1978.
Meer
Voor deze en meer foto's van Conyza cadensen
Zie ook de Nederlandse verklaring.
Verspreiding Conyza canadensis
FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten