Crambe maritima flowers 062811


Algemeen

Zeekool is een echte zouttolerante plant. Dat is goed te zien aan het Floron verspreidingskaartje. Zowel in Nederland en in andere landen werd de plant massaal gekweekt en geconsumeerd. In Engeland werd dit o.a. voor het eerst gerapporteerd door Phillip Miller in zijn Gardener's Dictionary uit 1731. De plant is niet inheems (hij komt hier niet van origine voor) maar is ingeburgerd tussen 1925 en 1949. Ondanks de zeer herkenbare naam, de plant maakt onderdeel uit van de Koolfamilie (Brassicacaeae, is de plant toch de enige Crambe-soort die in Nederland in het wild voorkomt. Zeekool bloeit in Juni en Juli.

Verklaring Wetenschappelijke naam

Een wetenschappelijke naam word niet zomaar gegeven. Iedereen (wetenschappers, floristen, liefhebbers etc.) moet tenslotte weten dat het over dezelfde plant gaat. Botanische nomenclatuur is de formele naamgeving van planten. Deze wordt geregeld door de International Code of Nomenclature for algae, fungi, and plants (ICN of ICNafp), een wetboek dat de wetenschappelijke namen van algen, schimmels en planten regelt.

Deze heet zo sinds het Internationaal Botanisch Congres in Melbourne in 2011, dat tot de naamswijziging besloot. Tot die tijd heette dit wetboek de International Code of Botanical Nomenclature (ICBN). In 1905 heeft het Internationaal Botanisch Congres van Wenen besloten om de publicatie van de eerste druk van Species plantarum te kiezen als het beginpunt van de moderne nomenclatuur voor planten. Dat betekent dat alle namen van vóór dit werk van Linnaeus niet meetellen, ook als die namen de vorm van een tweedelige naam hebben. Overige informatie staat op deze Wiki-pagina.

De officiële wetenschappelijke naam is Crambe maritima

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring

Namen in andere talen

  • Frysk: Seekoal
  • English: Sea-Kale
  • Français: Choux marin
  • Deutsch: Echter Meerkohl
  • Espanõl: Crambe maritima
  • Italiano: Crambio marittimo
  • Svenska: Strandkål
  • Norsk: Strandkål
  • Dansk: Strandkål

Verklaring Buitenlandse namen

In elke taal heet de plant ook Zeekool. Alleen in Italië en Spanje word de wetenschappelijke naam aangehouden want daar komt de plant niet voor.

Voor de verspreiding van Zeekool in Engeland zie deze kaart.

Voor de verspreiding van Zeekool in Duitsland zie deze kaart.

Voor de verspreiding van Zeekool in Zweden zie deze kaart.

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bodem
Zonnige, open plaatsen op voedselrijke, brakke, vochtige grond (duinzand en stenige plaatsen).

Groeiplaats
Zeeduinen (op vloedmerken aan het strand, keien- en kiezelstranden, grindstranden, hoge stranden, tussen rijshout en soms in de buitenste duinen, aan de voet van zandduinen), zeedijken (tussen steenblokken), rotskusten en kliffen .

Verspreiding

Nederland
Zeldzaam langs de kust. Het meest in het Deltagebied en het Waddengebied.

Vlaanderen
Zeer zeldzaam langs de kust. Voor het eerst gevonden in 1974. Vaak maar tijdelijk op een plek groeiend.

Wallonië
Niet in Wallonië.

Wereld
In het Zwarte-Zeegebied en langs de kusten van de Britse eilanden en Noordwest-Frankrijk tot in het Oostzeegebied.

Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL

Verspreiding Zeekool

Verspreiding Zeekool

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten