Conyza sumatrensis plant1 (13346324485)


Algemeen

Naast andere Fijnstralen is ook de Hoge fijnstraal is een relatief jonge plant. De plant is ingeburgerd tussen 1975 en 1999. Sindsdien wordt deze (relatief zeldzame) plant steeds vaker in de stad waargenomen want het is een echte urbane plant die waarschijnlijk door de klimaatverandering steeds vaker wordt gezien. Omdat Fijnstralen best veel op elkaar lijken heeft Floron on deze site een handige determineerhulp gemaakt. Hoge fijnstraal bloeit pas in Augustus tot en met December.

Er komen in Nederland minstens 7 soorten Fijnstraal (Erigeron) in het wild voor:

Verklaring wetenschappelijke naam

De naam Erigeron is afgeleid van het oude Griekse woord ἦρι (êri) dat "vroeg in de morgen" betekent en Geron γέρων (gérōn) dat "oude man" betekent. Deze twee woorden refereren naar de snel verschijnende harige vruchten na de bloei.

Het gekke is dat ik voor het woord Conyza nog geen goede verklaring heb gevonden. Het enige dat bekend is dat het woord is afgeleid van het Oud Griekse κόνυζα (kónuza). Maar wat het betekent, geen idee.

{ersoonlijk heb ik het idee dat Sumatrensis een Verlatijnisering is en "afkomstig ui Sumatra" betekent. Het gekke is dat ik op meerdere plekken heb gelezen dat deze plant van origine afkomstig is uit Midden- en Zuid-Amerika.. Nog vreemder is dat de Engelse en Franse naam weer andere landen benoemen

Namen in andere talen

  • English: Guernsey fleabane
  • Français: Vergerette de Barcelone
  • Deutsch: Weißliches Berufkraut
  • Espanõl: Zarramaga
  • Italiano: Saeppola di Sumatra
  • Svenska: Sumatrabinka
  • Norsk:
  • Dansk:

Verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is

De Franse naam is

De Duitse naam is

De Spaanse naam is

De Italiaanse naam is

De Zweedse naam is

De Noorse naam is

De Deense naam is

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bodem
Zonnige, warme, open plaatsen (pioniervegetaties) op droge, matig voedselrijke tot zeer voedselrijke, vaak omgewerkte grond.

Groeiplaats
Braakliggende grond, tussen straatstenen, industrieterreinen, oude muren, langs spoorwegen (spoorwegterreinen), voetpaden, stenige plaatsen, zeeduinen en bij voederkuilen.

Verspreiding

Nederland
Zeldzaam in stedelijke gebieden en in het rivierengebied. Ingeburgerd tussen 1975 en 1999.

Vlaanderen
Zeldzaam ingeburgerd. Voor het eerst gevonden in 1990.

Wallonië
Zeer zeldzaam ingeburgerd, o.a. nabij Charleroi.

Wereld
Oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Ingeburgerd in enkele landen in Europa en Azië en in Australië en Nieuw-Zeeland.

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring

Verspreiding rigeron/Conyza sumatrensis

Verspreiding Hoge fijnstraal

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten