Algemeen
Als je deze plant ziet kun je er eigenlijk niet naast zitten.... zou je denken. De Engelse alant kan best groot zijn en is eigenlijk nauwelijks te verwarren met andere wilde planten. Goed hij lijkt op een uit de kluiten gewassen exemplaar van Heelblaadjes (Pulicaria dysenterica) maar is veel groter en grover. Één plant lijkt er wel op en dat is de cultivar Griekse alant (Inula helenium). Op papier zijn er verschillen maar in het veld is het niet makkelijk. Dus een goede flora is echt nodig. Engelse alant is inheems en veel zeldzamer dan Griekse alant en komt eigenlijk bijna alleen voor in het grote rivierengebied. Engelse alant bloeit in Juli tot en met September.
Er komen minstens 6 Alant-soorten (Inula) in het wild voor in Nederland:
- Inula britannica (Engelse alant) - Vrij zeldzaam
- Inula conyzae (Donderkruid) - Zeldzaam
- Inula crithmoides (Zee alnant) - Zeer zeldzaam
- Inula helenium (Griekse alant) - Vrij zeldzaam
- Inula racemosa (Trosalant) - Zeldzaam
- Inula salicina (Wilgalant) - Zeer zeldzaam (twee keer ingezaaid)
Verklaring Wetenschappelijke naam
De officiële wetenschappelijke naam is Inula britannica L.
De verklaring voor het woord Inula is moeilijk. Hij is van onzekere oorsprong en werd al door de Romeinen gebruikt. om de plant Inula campana (Veld-aluin) mee aan te duiden. Tegenwoordig is dat Elecampane (Inula helenium), een Alant-soort.
Britannaca is de verlatijnisering van Groot Brittanië/Engeland.
Meestal staat er achteraan de wetenschappelijke naam een afkorting. Dit is de afkorting van een wetenschapper/botanicus die deze plant deze plant heeft ontdekt/verzameld en tot details heeft beschreven. Soms staat er een tweede afkorting. Dan heeft een andere wetenschapper/botanist de plant nog beter beschreven en iets gewijzigd. De eerste naam komt dan tussen haakjes te staan. In dit geval is dit L. Dit staat voor Carl Linnaeus
In 1753 beschreef hij Inula britannica in de publicatie Species plantarum.
Meer
Zie ook de Nederlandse verklaring
Namen in andere talen
- Frysk: Wylde alant
- English: Meadow fleabane
- Français: Inule de Grande-Bretagne
- Deutsch: Wiesen-Alant
- Espanõl: Inula britannica
- Italiano: Inula britannica
- Svenska: Storkrisslor
- Norsk: ?
- Dansk: Soløje-Alant
Verklaring Buitenlandse namen
De Engelse naam is Meadow fleabane. Dit betekent "weide vlooien verderf/vergif". Het woord gewoon is zo om onderscheid te maken omdat er meer planten in Engeland deze naam hebben gekregen. Namelijk Vlooienverderf. Men verbrandde vroeger deze plant en de rook verdreef dan vlooien en andere insecten. Echter is deze naam bedoeld voor Heelblaadjes (Pulicaria dysenterica). De Engelse alant komt namelijk helemaal niet voor in Engeland. Dit staat beschreven in de paragraaf Verklaring Nederlandse naam. Ja er is één waarneming in het hoge noorden van Engeland na 2020.
Voor de verspreiding van Engelse alant in Engeland zie deze kaart.
De Franse naam is Inule de Grande-Bretagne . Dit is de Franse benaming voor de volledige wetenschappelijke naam.
De Duitse naam is Wiesen-Alant. Dit betekent "weide-Alant". Eigenlijk word hier mee bedoeld dat deze plant geen specifieke eisen stelt aan de bodem.
Voor de verspreiding van Engelse alant in Duitsland zie deze kaart.
De Spaanse en Italiaanse naam is onbekend. De Engelse alant komt in deze landen niet voor en de volledige wetenschappelijke naam word hier aangehouden.
De Zweedse naam is Storkrisslor. Dit is de algemene naam voor het geslacht Inula. De betekenis van dit woord is mij onbekend. De Engelse alant komt officieel niet voor in Zweden.
De Noorse naam is mij onbekend. Er zijn ook geen waarnemingen in Denemarken.
De Deense naam is Soløje-Alant
Ecologie & Verspreiding
Ecologie
Bodem
Zonnige, vaak vrij open plaatsen op natte, voedselrijke, vaak verstoorde grond. Vooral op plaatsen met een wisselvallige waterstand (zandige klei, zand en stenige plaatsen, zelden op veen).
Groeiplaats
Waterkanten (langs de rivieren tussen stenen van basaltglooiingen, beekoevers, matig beweide oevers van oude rivierarmen en wielen, frequent overstroomd grasland op zandige oevers, slootkanten, langs tichelgaten en langs Friese meren), natte ruigten, zandige plekken in uiterwaarden, grindbanken, rivierdijken, nat grasland, afgravingen (klei-, zand- en grindgaten), zeeduinen (duinvalleien en aan de rand van grotendeels door duinen omsloten strandvlakten) en langs spoorwegen (spoorwegterreinen).
Verspreiding
Nederland
Vrij zeldzaam in het rivierengebied en zeer zeldzaam op enkele Waddeneilanden en in stedelijke omgeving. Vroeger ook langs enkele meren in het zuiden en midden van Fryslân.
Vlaanderen
Zeer zeldzaam in het Maasgebied.
Wallonië
Mogelijk nog zeer zeldzaam in het Maasgebied en in de zuidelijke Ardennen.
Wereld
Gematigde en koudere streken in Azië en Europa, maar niet in de meest noordelijke en westelijke delen. Westelijk tot in Nederland en noordelijk tot in Zuid-Scandinavië. (Vrijwel) niet in Engeland, ondanks zijn naam.
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreiding Engelse alant
FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten