Malva sylvestris var. mauritiana

Algemeen

Een soort die niet mag ontbreken is het Donker kaasjeskruid. Niet om zijn populariteit maar omdat deze soort erg nieuw is Nu (2021) wordt deze soort niet of nauwelijks beschreven. Er is nog niet eens een Wiki-pagina van! Het is een donkerkleurige cultuur variant van de inheemse (een soort die hier van origine voorkomt) Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris). Eigenlijk wel gek want volgens het Floron verspreidingskaartje wordt de soort algemeen waargenomen. In de Heukels' Flora van Nederland, 24e ed. blz. 459 staan een paar verschillen beschreven. Net als het Groot kaasjeskruid bloeit het Donkere kaasjeskruid Juni tot en met de herfst.

Er komen in minstens 7 soorten Kaasjeskruid (Malva) in Nederland in het wild voor: 

Ook de plant Heemst (Althaea officinalis) lijkt veel op diverse Malva soorten. Heemst maakt wel deel uit van de Malvafamilie maar is een andere soort, een Athaea.

Verklaring wetenschappelijke naam

Er zijn drie verklaringen voor Malva:

 1. Malva is afgeleid van Moloche/Malacha/Molkos (Grieks) en betekent "week/verzachten". De plant werd vanwege haar slijmerige sap weekmaker/verzachter.
 2. Malva is afgeleid van Malluah (Hebreeuws!!) en betekent "saladeachtige groente", wat duidt op het gebruik van deze plant in het eten.
 3. Malva komt van het Franse woord Mauve wat "rozeviolet" betekent naar de kleur van de kroonbladeren.

Sylvestris (Latijn) betekent "bosachtig, met hout begroeid". Dit verwijst naar de voorkeursplek om te groeien bij deze plant. Alhoewel de plant in Nederland vaker voorkomt langs bijv. de berm i.p.v. het bos, maar wel als voorkeur in de schaduw.

Namen in andere talen

 • English:
 • Français:
 • Deutsch: Mauretanische Malve
 • Espanõl:
 • Italiano:
 • Svenska: Stor rödmalva
 • Norsk:
 • Dansk:

Verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is

De Franse naam is

De Duitse naam is

De Spaanse naam is

De Italiaanse naam is

De Zweedse naam is

De Noorse naam is

De Deense naam is

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring

Verspreiding Malva sylvestris var. mauritiana

Verspreiding Donker kaasjeskruid

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten