Medicago lupulina

Algemeen

Iets wat voor mij altijd hét kenmerk is voor Hopklaver is het typische puntje op het uiteinde van de blaadjes van deze plant. Op geen enkele site en in geen enkel boek zie ik dit kenmerk staan. Verder vind ik persoonlijk het van de Mediago familie de mooiste klaver! Hij bloeit vanaf April tot in de herfst.

Het blad van o.a de Hopklaver is het nationale embleem van Ierland O.a want de Irish shamrock (zoals het origineel embleem heet) is samengesteld uit meerdere Klaversoorten. Een bekend trio van klavers, Kleine-, Liggende- en Hopklaver zijn niet makkelijk uit elkaar te houden. Deze tabel van het forum van waarnemingen.nl kan uitkomst bieden.

Op de website van Flora van Nederland is een Videodeterminatie van deze plant te zien.

Van het geslacht Rupsklaver (Medicago) komen, op een paar kruisingen van onderlinge soorten, in Nederland 6 soorten voor: 

Verklaring Wetenschappelijke naam

De officiële wetenschappelijke naam is Medicago lupulina L.

Medicago komt van Medicago van Media (stuk van Persië/Iran). Hier komt de plant oorspronkelijk vandaan.

Lupulina komt van Lupus (Latijn) en betekent "wolf". Het is niet de exacte vertaling die de naam verklaard maar het feit dat de plant lijkt op de vrucht van Humulus lupulus (Hop) lijkt.

Meestal staat er achteraan de wetenschappelijke naam een afkorting. Dit is de afkorting van een wetenschapper/botanicus die deze plant deze plant heeft ontdekt/verzameld en tot details heeft beschreven. Soms staat er een tweede afkorting. Dan heeft een andere wetenschapper/botanist de plant nog beter  beschreven en iets gewijzigd. De eerste naam komt dan tussen haakjes te staan. In dit geval is dit L. Dit staat voor Carl Linnaeus. In 1753 beschreef hij Medicago lupulina in de publicatie Species Plantarum.

     

Namen in andere talen

  • Frysk: Hopperûpklaver
  • English: Black medick
  • Français: Luzerne lupuline
  • Deutsch: Hopfenklee
  • Espanõl:  Mielga azafranada
  • Italiano: Erba medica lupulina
  • Svenska: Humlelusern
  • Norsk: Humlelusern
  • Dansk: Humle-Sneglebælg

verklaring Buitnenandse namen

De Engelse naam is Black medick. Dit betekent "zwarte medick". Het woord Medick is afgeleid van het eerste deel van de wetenschappelijke naam. Het zwarte komt van de niervormige zaden die de plant vormt na de bloei in Augustus/September. Als ze rijp zijn kleuren ze zwart.

Voor de verspreiding van Hopklaver in Engeland zie deze kaart.

De Franse naam is Luzerne lupuline. Dit is een combinatie van Luzerne dat ook een Medicago soort (zelfde geslacht) is en Lupuline is het tweede deel van de wetenschappelijke naam.

De Duitse naam is Hopfenklee. Dit betekent "hopklaver". Dit is de Duitse benaming voor de Nederlandse naam.

De Spaanse naam is mij onbekend. Het aantal varianten is zo groot dat ik niet weet wat de meest gebruikte naam is.

In Spanje kent men minstens vier namen voor elke plant. De algemene volksnaam, de Catalaanse naam (Provincie in Noord+Oost Spanje tegen de Pyreneeën aan), de Gallische naam (provincie in Noord-West-Spanje) en de Baskische naam (provincie in West-Spanje tegen de Pyreneeën aan). Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.

De Italiaanse naam is Erba medica lupulina. Dit is een combinatie van het woord Erba dat "kruid" betekent en de Italiaanse benaming voor de volledige wetenschappelijke naam. Er is niet één specifieke Italiaanse naam voor een plant, dit verschilt per regio. De hier genoemde naam kan ook nog varianten hebben.

Er is niet één specifieke Italiaanse naam voor een plant, dit verschilt per regio. Er is een algemene volksnaam en ook nog een variatie of een volledige andere naam in een van de 17 provincies. Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.

De Zweedse naam is Humlelusern. Dit betekent "hopluzerne".

Voor de verspreiding van Hopklaver in Zweden zie deze kaart.

De Noorse naam is Humlelusern. Dit betekent "hopluzerne".

De Deense naam is Humle-Sneglebælg. Dit betekent "hop-slakkenpeul". Het woord Hop woord bij de Nederlandse naam uitgelegd. Slakkenpeul slaat op de vorm van de gedraaide peulen na de bloei.

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bodem
Zonnige plaatsen op droge tot vochtige, matig voedselrijke, vaak kalkhoudende, licht bemeste en humusarme grond (zand, leem, zavel, klei, mergel en stenige plaatsen).

Groeiplaats
Bermen, grasland, dijken (rivieren en kanalen), akkers (akkers en akkerranden), zeeduinen (duingrasland), tussen straatstenen, parkeerplaatsen, ruderale plaatsen, vluchtheuvels, afgravingen, braakliggende grond, afbrokkelende delen van muren, grindbanken, tussen steenslag aan wegranden en in barsten van asfalt of beton.

Verspreiding

Nederland
Algemeen, maar vrij zeldzaam in Drenthe, Zuidoost-Fryslân en op de hoge zandgronden in Midden-Nederland.

Vlaanderen
Algemeen, maar iets minder algemeen in de oostelijke Kempen. Het meest in de Polders.

Wallonië
Algemeen, maar vrij zeldzaam in de Ardennen.

Wereld
Alle werelddelen, vooral in gematigde streken, maar plaatselijk ook in de tropen. Van oorsprong is Hopklaver een Europese soort.

Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring.

Verspreiding Medicago lupulina

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten

Foto's