Papaver/Meconopsis cambrica/cambricum

Algemeen

Bij de naam krijg je de indruk dat dit een neppert is. Maar niks is minder waar, Schijnpapaver behoort echt helemaal tot de Papaverfamilie (Papaveraceae). Sterker nog het is de waarschijnlijk de eerste Papaver die je tegen komt als je de deur uit stapt. Deze plant is een echte stadsplant die vrijwel niet voorkomt in het wild. Er is een gele, lichtoranje en een oranje  variant. Schijnpapaver bloeit in Juni, Juli en Augustus.

Er komen minstens 7 soorten Klaprozen/Papavers (Papaver) in het wild voor in Nederland:

Verklaring Nederlandse naam

Waarschijnlijk is de naam Schijnpapaver zo genoemd omdat de plant wel familie is van de Papavers (zie hier boven) maar de plant heeft net andere botanische kenmerken als de andere in Nederland voorkomende papavers. Zie hiervoor de betere flora. Op deze Wikipagina staat het hele verhaal.

De naam papaver is afgeleid van Papa (Latijn) en betekent "(kinder) pap". Dit omdat het sap van deze plant vroeger werd gebruikt als slaapmiddel voor kleine kinderen.

Namen in andere talen

  • English: Welsh poppy
  • Français: Méconopsis du Pays de Galle
  • Deutsch: Wald-Mohn
  • Espanõl: ?
  • Italiano: Papavero del Galles
  • Svenska: Engelsk vallmo
  • Norsk: Gul valmuesøster
  • Dansk: Skovvalmuesøster

Verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is

De Franse naam is

De Duitse naam is

De Spaanse naam is

De Italiaanse naam is

De Zweedse naam is

De Noorse naam is

De Deense naam is

Ecologie & Verspreiding

Schijnpapaver huist in Nederland vooral in binnensteden, het meest op beschaduwde, stenige plaatsen of onder heggen. Favoriet zijn oude binnentuinen, hofjes, nauwe straatjes of tuingangen die achter woonblokken schuilgaan. Schijnpapaver is een stadsafhankelijke soort, sterk aan het stedelijke milieu gebonden en daarbuiten vrijwel ontbrekend of in elk geval veel schaarser voorkomend. Het is een warmteminnende soort die het in steden gemakkelijker doet dan in het wat koudere, omliggende platteland. Hij verwildert gemakkelijk. Volgens kenners maakt Schijnpapaver deel uit van een typische stadsplantengemeenschap, met daarin ook Gele helmbloem, Muurleeuwenbek, Muursla, Bleke basterdwederik en soms Slaapkamergeluk. Schijnpapaver komt oorspronkelijk uit gebergten in Groot-Brittannië en Zuidwest-Frankrijk, waar zij op vochtige, beschaduwde plekken op rotsige grond groeit. Deze achtergrond helpt de plant bij het koloniseren van het stedelijk gebied.

CC-BY-SA 3.0 Niko Buiten, 2015

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring

Verspreiding Papaver/Meconopsis cambrica/cambricum

Verspreiding Schijnpapaver

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten

Foto's