Parietaria officinalis ailly-sur-somme 80 17062008 2


Algemeen

Heel deftig gezegd is Glaskruid een urbane soort. In normale woorden: deze soort is gewoon in de stad te vinden (Urbane is afgeleid van het Latijnse Urbs wat "stad"betekent.) Het is een aparte gewaarwording om zo'n zeldzame plant in de stad te vinden. Want zowel Groot glaskruid als Klein glaskruid (Parietaria judaica) staan te boek als zeldzaam.De pollen van de plant wekken soms een allergische reactie op bij mensen die er gevoelig voor zijn. Groot Glaskruid bloeit vanaf Juni tot en met Oktober. Van dat bloeien moet men niet te veel voorstellen. Glaskruid is familie van de Brandnels (Urticaceae) en zo bloeit hij ook.

Verklaring Wetenschappelijke naam

Parietaria komt van Paries (latijn) en betekent "muur". Dit omdat deze plant in staat is op een zeer droge muur goed te groeien.

Officinalis komt van Officium (Latijn) en betekent "in dienst van". Een plant met de toevoeging Officinalis stond/staat in dienst van de wetenschap. Om de geneeskrachtige werking werd/wordt deze plant daarvoor gebruikt.

Namen in andere talen

 • English: Eastern Pellitory-of-the-wall
 • Français: Pariétaire officinale, casse pierre
 • Deutsch: Aufrechtes Glaskraut
 • Espanõl: Hierba del muro, Parietaria
 • Italiano: Vetriola comune, Vitriolo murale, Parietaria 
 • Svenska: Vanlig väggört, Blidnässla
 • Norsk: Blidnesle
 • Dansk: Almindelig Springknap, Murnælde

Verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is Eastern Pellitory-of-the-wall. Met Eastern wordt de Oostelijke variant van Glaskruid bedoeld. Hij komt van origine uit Zuidwest-Azië. Het Klein glaskruid (Parietaria judaica) komt uit het Middellandse zeegebied en de Verenigde staten. Pellitory is waarschijnlijk afgeleid van de eerste wetenschappelijke naam, Parietaria. Of-the-wall betekent gewoon "van de muur" vanwege de bodem waar de plant graag groeit.

Er zijn twee Franse namen:

 1. Pariétaire officinale. Dit is de volledige wetenschappelijke naam.
 2. casse pierre: Dit betekent "het vermorzelen van de steen". Niet dat deze plant stenen breekt maar hij groeit er wel op. Maar het kan ook betekenen dat deze plant goed hielp tegen nierstenen.

De Duitse naam is Aufrechtes Glaskraut. Dit betekent "rechtopstaande Glaskruid". Een Latijnse synoniem voor deze plant is ook Parietaria erecta wat ook rechtopstaand Glaskruid heet. Dit alles omdat deze plant in tegenstelling tot het Klein glaskruid (Parietaria judaica) de neiging heeft omhoog te groeien.

Er zijn twee Spaanse namen:

 1. Hierba del muro: Dit betrekent "kruid van de muur".
 2. Parietaria: Dit is de Spaanse benaming van de eerste wetenschappelijke naam. Vetriola comune Vetriole komt van Vetrioloen betekent "zwavelzuur". Tot een paar jaar geleden werd vaak gebruikt om de binnenkant van de flessen en flacons met all'appiccicosità van de bladeren (vandaar de gemeenschappelijke naam vitriool gras) te reinigen.

Er zijn twee Italiaanse namen:

 1. Vetriola comune: Vetriola komt van Vetriolo en betekent "zwavelzuur". Tot een paar jaar geleden werd vaak gebruikt om de binnenkant van de flessen en flacons met all'appiccicosità van de bladeren (vandaar de gemeenschappelijke naam vitriool gras) te reinigen.
 2. Vitriolo murale: Een kleine variant op de vorige naam, "muur vitriolo".

Er zijn twee Zweedse namen:

 1. Vanlig väggört: Vanlig betekent "gewoon"en Väg betekent "muur" en Gört "kruid",  Dus "muurkruid".
 2. Blidnässla: Blid betekent "mild/zacht" en Nässla betekent "brandnetel". Groot glaskruid behoort tot Brandnetelfamilie (Urticaceae) maar prikt niet (mild dus).

De Noorse naam is Blidnesle. Deze naam is vrijwel het zelfde als de tweede Zweedse naam "zachte brandnetel".

Er zijn twee Deense namen:

 1. Almindelig Springknap. Dit betekent "algemene springknop". Deze plant komt net iets vaker voor (almindelig), alhoewel hij al behoorlijk zeldzaam is, in Denemarken als het Klein glaskruid (heel zeldzaam). De 4 opgerolde rijpe meeldraden springen uit het bloemdek en slingeren, net als bij de Brandnetels, hun pollen de lucht in.
 2. Murnælde: Dit betekent "muurbrandnetel", een niet zo veel gebruikte naam.

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bodem
Licht beschaduwde, zelden zonnige, warme plaatsen op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, omgewerkte grond (op plekken waar humus en minerale bestanddelen met elkaar worden vermengd) en op stenige plaatsen.

Groeiplaats
Beschutte omgewerkte grond, aan de voet van muren, rotsen, bosranden, heggen, struwelen (voedselrijke zomen), bossen (loofbossen, met name aan de voet van hellingen en parkbossen), zeeduinen, stadswallen, ruderale plaatsen, onder stoeproosters en trottoirkanten.

Verspreiding

Nederland
Zeldzaam aan de Zeeuwse en Hollandse binnenduinrand. Elders zeer zeldzaam.

Vlaanderen
Zeer zeldzaam. Het meest in de duinen en langs de rivieren.

Wallonië
Zeer zeldzaam.

Wereld
Midden- en Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië. Sinds lang ingeburgerd in Noordwest-Europa en het noordelijke deel van Midden-Europa.

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring.

Verspreiding Parietaria officinalis

 

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten