Thymus vulgaris (Echte tijm)

Algemeen

Echte tijm is een niet-ingeburgerd: adventief / verwilderende plant afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Dit staat zo op verspreidingsatlat.nl. Eigenlijk word hiermee gezegd dat Echte tijm een ontsnapte tuinplant is die her en der in het wild word waargenomen. Aan het aantal stippen te zien op het Verspreidingskaartje van Floron niet echt veel. Ook word de plant soms ingezaaid. Maar misschien worden niet alle waarnemingen doorgegeven of de plant word echt niet veel waargenomen. Maar het verschil met andere Tijm-soorten is zo minimaal dat ik ervan overtuigd ben dat een vergissing zo gemaakt is. Echte tijm bloeit in Juni tot en met September.

Er komen minstens 4 soorten Tijm (Tymus) in Nederland in het wild voor en enkele kruisingen:

  • Echte tijm (Thymus vulgaris) - Zeldzaam maar niet ingeburgerd
  • Grote tijm (Thymus pulegioides) - Vrij zeldzaam
  • Kleine tijm (Thymus serpyllum) - Zeldzaam
  • Kruiptijm (Thymus praecox) - Zeer zeldzaam

Verklaring Wetenschappelijke naam

De officiële wetenschappelijke naam is Thymus vulgaris L.

Er zijn meerdere verklaringen voor Thymus:

  1. Thymus stamt waarschijnlijk af van het Griekse woord voor ontsmetten, vermoedelijk door het gebruik ervan als wierook en ontsmettingsmiddel.
  2. Er wordt ook wel beweerd dat het afkomstig is van het Griekse thumus, dat "moed" betekent en veel tradities grijpen terug op deze eigenschap. Romeinse soldaten baadden bijvoorbeeld in tijm om er krachtiger van te worden.
  3. Thumus komt van Thyos (Grieks) en betekent "geurig hout", wat natuurlijk betrekking heeft tot de geur van de plant.
  4. Thymus komt van Thýô (Grieks) en betekent "rookoffer", wat ook weer verband houdt met de geur.
  5. Een andere verklaring geeft als oorsprong het Egyptische 'tham', en dit zou een sterk geurende plant zijn die werd toegepast bij het mummificatieproces. Vervolgens werd dit woord (dat misschien een andere plant gold) door de Grieken omgevormd tot thýmbra.

Vulgaris (Latijn) betekent "gewoon" maar gek genoeg word dit dit keer vertaald met "echt". Maar eigenlijk is het ter onderscheid van andere Tijm-soorten.

Meestal staat er achteraan de wetenschappelijke naam een afkorting. Dit is de afkorting van een wetenschapper/botanicus die deze plant deze plant heeft ontdekt/verzameld en tot details heeft beschreven. Soms staat er een tweede afkorting. Dan heeft een andere wetenschapper/botanist de plant nog beter  beschreven en iets gewijzigd. De eerste naam komt dan tussen haakjes te staan. In dit geval is dit L. Dit staat voor Carl Linnaeus. In 1753 beschreef hij Thymus serpyllum in de publicatie Species Plantarum.

       

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring.

Namen in andere talen

  • English: Garden Thyme
  • Français: Thym commun
  • Deutsch: Echter Thymian
  • Espanõl: ?
  • Italiano: Timo volgare
  • Svenska: Kryddtimjan
  • Norsk: ?
  • Dansk: Have-Timian

verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is Garden Thyme. Dit betekent natuurlijk Tuintijm. Dit zegt genoeg

Voor de verspreiding van Echte tijm  in Engeland zie deze kaart

De Franse naam is Thym commun. Dit is de Franse benaming voor de wetenschappelijke naam.

De Duitse naam is Echter Thymian. Dit betekent Echte tijm. Eigenlijk laat deze naam, en vele andere namen, goed het belang van Wetenschappelijke namen zien! Want zegt nou zelf, Echte tijm, tuintijm, gewone tijm etc. Dat communiceert niet echt handig met buitenlandse botanici.

De Spaanse is mij onbekend. Er zij zoveel varianten dat ik niet weet welke de meest gebruikte naam is.

In Spanje kent men minstens vier namen voor elke plant. De algemene volksnaam, de Catalaanse naam (Provincie in Noord+Oost Spanje tegen de Pyreneeën aan), de Gallische naam (provincie in Noord-West-Spanje) en de Baskische naam (provincie in West-Spanje tegen de Pyreneeën aan). Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.

De Italiaanse naam is Timo volgare. Dit betekent ook Gewone tijm. Zie de Duitse naam.

Er is niet één specifieke Italiaanse naam voor een plant, dit verschilt per regio. Er is een algemene volksnaam en ook nog een variatie of een volledige andere naam in een van de 17 provincies. Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.

De Zweedse naam is Backtimjan. De exacte betekenis is mij onbekend.

Voor de verspreiding van Echte tijm in Zweden zie deze kaart.

De Noorse naam is mij onbekend. Er zijn wel waarnemingen.

De Deense naam is Have-Timian. Dit betekent, net als de Engelse naam, Tuintijm

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Verspreiding Echte tijm

 Verspreidin Echte tijm

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten

Foto's