Algemeen
Inkarnaatklaver is een beetje rare plant in onze inheemse flora. Hij valt op door z'n bloedrode kleur en is daardoor ook niet verkeert te determineren. De plant hoort hier ook niet thuis. Van origine komt Inkarnaatklaver voor in het Middellandse zeegebied, Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië en het Balkanschiereiland en Turkije. De soort werd vroeger in Nederland verbouwd als veevoedergewas. Nu wordt hij gezien als ontsnapte tuinplant. Inkarnaatklaver bloeit in Mei, Juni en Juli.
Er komen minstens 16 soorten Klaver (Trifolium) in het wild voor in Nederland:
- Aardbeiklaver (Trifolium fragiferum) - Algemeen
- Basterdklaver (Trifolium hybridum) - Algemeen
- Bochtige klaver (Trifolium medium) - Zeldzaam
- Draadklaver (Trifolium micranthum) - Zeldzaam
- Gedrongen klaver (Trifolium suffocatum) - Zeldzaam
- Gestreepte klaver (Trifolium striatum) - Zeldzaam
- Hazenpootje (Trifolium arvense) - Algemeen
- Inkarnaatklaver (Trifolium incarnatum) - Algemeen/Verwilderd/Adventief
- Liggende klaver (Trifolium campestre) - Algemeen
- Kleine klaver (Trifolium dubium) - Algemeen
- Onderaardse klaver (Trifolium subterraneum) - Zeldzaam
- Perzische klaver (Trifolium resupinatum) - Vrij algemeen/Verwilderd
- Rode klaver(Trifolium pratense) - Algemeen
- Ruwe klaver (Trifolium scabrum) - Zeer zeldzaam
- Vogelpootklaver (Trifolium ornithopodioides) - Zeer zeldzaam
- Witte Klaver (Trifolium repens) - Algemeen
Verklaring wetenschappelijke naam
De officiële wetenschappelijke naam is Trifolium incarnatum L.
Trifolium komt van Tri (Latijn) en betekent "drie", en Folium (Latijn) en betekent "blad". Driebladig dus, zoals bij elke klaversoort.
Incarnatum is Latijn en betekent "op vlees gelijkend". Dit klopt helemaal. Hierboven zei ik het al,. De kleur is net niet bloedrood. Soms heet de plant (bijv. in Scandinavië) bloedklaver. Maar zo mooi bloedrood als bijv. een Klaproos is de bloem niet.
Meestal staat er achteraan de wetenschappelijke naam een afkorting. Dit is de afkorting van een wetenschapper/botanicus die deze plant deze plant heeft ontdekt/verzameld en tot details heeft beschreven. Soms staat er een tweede afkorting. Dan heeft een andere wetenschapper/botanist de plant nog beter beschreven en iets gewijzigd. De eerste naam komt dan tussen haakjes te staan. In dit geval is dit L. Dit staat voor Carl Linnaeus. In 1753 beschreef hij voor het eerst Trifolium incarnatum in de publicatie Species Plantarum.
Meer
Zie ook de wetenschappelijke verklaring
Namen in andere talen
- Frysk: Ynkarnaatklaver
- English: Crimson Clover
- Français: Trèfle incarnat
- Deutsch: Inkarnat-Klee
- Espanõl: Farrucha
- Italiano: Trifoglio carnicino
- Svenska: Blodklöver
- Norsk: Blodkløver
- Dansk: Blodkløver
Verklaring Buitenlandse namen
De Engelse naam is Crimson Clover. Als je het woord Crimson gaat opzoeken kom je heel veel ingewikkelde verhalen tegen. Als ik het allemaal goed begrijp gaat dit woord terug naar 1400 Toen was het Cremesin, Crymysyn of Cramoysin. In de loop der eeuwen is dit verbasterd tot het middeleeuws Latijnse Cremesinus dat een naam is voor de familie van Schaalinsecten is waaronder de bijv. Schildluis. Deze insecten werden o.a gebruikt als verfmiddel. En hier komt de rode kleur van de deze plant kijken, de verf had ongeveer die kleur.
De Franse naam is Trèfle incarnat. Dit is de Franse benaming voor de wetenschappelijke naam.
De Duitse naam is Inkarnat-Klee. Dit is de Duitse benaming voor de Nederlandse naam.
De Spaanse naam is Trébol encarnado. trébol is de algemene naam in Spanje voor een klaver. De toevoeging Encarnado is de Spaanse benaming voor het tweede gedeelte van de wetenschappelijke naam.
In Spanje kent men minstens vier namen voor elke plant. De algemene volksnaam, de Catalaanse naam (Provincie in Noord+Oost Spanje tegen de Pyreneeën aan), de Gallische naam (provincie in Noord-West-Spanje) en de Baskische naam (provincie in West-Spanje tegen de Pyreneeën aan). Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.
De Italiaanse naam is Trifoglio carnicino. Trifoglio is de Italiaanse benaming voor het eerste gedeelte van de wetenschappelijke naam. Carnicino betekent "vleeskleurig", dus een verwijzing naar de bloemkleur.
Er is niet één specifieke Italiaanse naam voor een plant, dit verschilt per regio. Er is een algemene volksnaam en ook nog een variatie of een volledige andere naam in een van de 17 provincies. Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.
De Zweedse, Noorse en Deense naam is nagenoeg gelijk, Blodklöver/Blodklöver/Blodkløver. Dit betekent natuurlijk "bloedklaver".
Ecologie & Verspreiding
Ecologie & verspreiding
Inkarnaatklaver staat op zonnige, matig droge tot vochtige, kalkarme tot kalkhoudende, voedselarme zandgrond, maar ook op leem, klei en veen (mits voldoende zandig). Ze verdraagt regelmatige maaien slecht. De variabele, een- of tweejarige jarige plant groeit op kliffen, in bermen en bermbeplantingen, in weilanden en akkers, op braakliggende terreinen en langs spoorlijnen. Verder in boszomen, langs Luzerne en andere velden, op stort- en ruderale plaatsen en wordt ook ingezaaid. Ze stamt oorspronkelijk uit het noordelijke deel van Middellandse Zeegebied en is als een belangrijk voedergewas en als groenbemester in de rest van Europa, in Noord-Amerika en Australië terecht gekomen. De soort werd vroeger ook in Nederland verbouwd en wordt tegenwoordig alleen nog efemeer aangetroffen op een aantal plaatsen, vooral veel in het zuidoosten van het land. Het harige taxon is goed herkenbaar aan onder andere het feit dat de bladstelen van onderaf steeds korter worden en aan de donkerrode, eerst bolvormige, later langwerpige bloeiwijze.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2015
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreiding Trifolium incarnatum
FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten